Een kolonne van de militie het Libische Nationale Leger
NOS NieuwsAangepast

Strijd in Libië escaleert, militie op weg naar hoofdstad Tripoli

De Libische krijgsheer Khalifa Haftar heeft zijn militie opdracht gegeven om op te rukken naar de hoofdstad Tripoli. Zijn manschappen namen vandaag al de stad Gharian in, een kleine 100 kilometer ten zuiden van Tripoli. Het Libische Nationale Leger (LNA) van Haftar, dat opereert vanuit het oostelijk gelegen Benghazi, veroverde de afgelopen tijd al veel terrein in het oosten en zuiden van het land.

De inname van Gharian ging gepaard met gevechten in de omgeving van de stad, maar inwoners melden dat die zijn gestopt. De nadering van Tripoli door de troepen van Haftar wordt gezien als een escalatie van het chaotische conflict in Libië, waar sinds de val van dictator Kadhafi in 2011 allerlei strijdgroepen met elkaar vechten om macht en olie.

In Tripoli zit een zwakke, door de VN erkende officiële regering onder leiding van premier Serraj, al zijn er ook andere milities actief in en om de hoofdstad.

Met het besluit om door te stoten naar Tripoli lijkt Haftar zijn bij herhaling geuite wens om Tripoli te 'bevrijden' te willen waarmaken. "We komen eraan Tripoli, we komen eraan", zegt hij in een video op de Facebookpagina van de groepering. Hij heeft zijn strijders opgeroepen om geen geweld te gebruiken tegen burgers. "Iedereen met een witte vlag is veilig", zegt hij.

Overigens is niet duidelijk of het LNA ook meteen met een opmars is begonnen. Wel zijn na Haftars bevel vanuit Misrata, een kuststad vlak bij Tripoli, milities naar de hoofdstad vertrokken om die tegen de strijders van Haftar te verdedigen.

De 'nieuwe Kadhafi'

VN-secretaris-generaal Guterres, die op bezoek is in Tripoli, waarschuwt voor een confrontatie. "Er is geen militaire oplossing. De problemen kunnen alleen worden opgelost door in gesprek te gaan", twitterde hij. Hij heeft deze week ontmoetingen met de leiders van de verschillende kampen.

Vorige maand hebben Serraj en Haftar elkaar nog gesproken in Abu Dhabi. De bedoeling is dat er een deal komt die uiteindelijk tot verkiezingen moet leiden, maar dat lijkt dus nog ver weg.

Haftar wordt gesteund door Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die in hem een buffer zien tegen extremistische groepen. Maar zijn tegenstanders beschouwen Haftar als de nieuwe Kadhafi.

Frankrijk, Italië, de VAE, Groot-Brittannië en de VS hebben in een gezamenlijke verklaring hun grote zorg uitgesproken over de ontwikkelingen in Libië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl