Een illustratie van de Hayabusa2 in de ruimte
NOS Nieuws

Japanse ruimtesonde schiet krater in planetoïde

De Japanse ruimtesonde Hayabusa2 heeft een bom afgeschoten richting een planetoïde. Daardoor zou een krater moeten zijn ontstaan waar de Hayabusa2 grondmonsters kan nemen. Die kunnen mogelijk meer inzicht geven in het ontstaan van ons zonnestelsel.

Volgens de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA was de missie van vandaag een van de gevaarlijkste tot nu toe voor de Hayabusa2. De onbemande sonde moest op tijd weg zijn, voor hij geraakt zou worden door rondvliegende brokstukken.

Doordat de sonde moest schuilen, is nog niet zeker of het explosief inderdaad is afgegaan. Dat wordt pas later deze maand duidelijk. Maar volgens de JAXA lijkt het erop dat alles goed is gegaan.

Tennisbal

De Hayabusa2 hing zo'n 500 meter boven het oppervlak van de planetoïde Ryugu toen de bom werd afgeschoten. Het koperen explosief woog zo'n 2 kilo en was zo groot als een tennisbal.

Als het projectiel inderdaad is ontploft op de juiste plek, is waarschijnlijk een krater ontstaan met een diameter van zo'n 10 meter.

Als het stof volgende maand is neergedwarreld, wil JAXA de Hayabusa2 terugsturen naar de krater. Dan kan de sonde foto's maken van bovenaf en afdalen om monsters te nemen van delen van de ondergrond, die nog niet beïnvloed zijn door zonlicht of ruimtestraling.

Als dat de Hayabusa2 lukt, zou dat de eerste keer zijn. Tijdens de Deep Impact-missie van de NASA in 2005 werd voor het eerst een poging gedaan om te kijken wat er onder het oppervlak van een ruimterots zit. Bij de explosie op de planetoïde Tempel 1 werden toen wel brokstukken geobserveerd, maar er werden geen monsters genomen.

Missie

De Hayabusa2 landde eind februari voor het eerst op de planetoïde Ryugu, die zich op zo'n 300 miljoen kilometer van de aarde bevindt. Toen nam de sonde al monsters van materiaal op het oppervlak van de ruimterots.

Eind 2020 eindigt de missie van de Hayabusa2. Een speciale terugkeercapsule brengt de genomen monsters dan naar de aarde. Hier kan het materiaal in laboratoria worden onderzocht met veel betere apparatuur dan de instrumenten die de sonde zelf aan boord heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl