Brexitminister Barclay komt aan bij het parlement in Londen
NOS NieuwsAangepast

Britten doen door brexit-uitstel mogelijk toch mee aan EU-verkiezingen

Brexitminister Stephen Barclay kan niet uitsluiten dat het Verenigd Koninkrijk meedoet aan de verkiezingen voor het Europees Parlement eind mei. Dat zei hij desgevraagd in het Britse Lagerhuis.

"Het Britse volk vragen om te stemmen in Europese verkiezingen, terwijl ze drie jaar geleden nog voor een vertrek uit de EU kozen, zou zeer schadelijk zijn voor het vertrouwen in de politiek", antwoordde Barclay op een vraag van een Lagerhuislid van oppositiepartij Labour.

Toch kan zo'n scenario niet worden uitgesloten, omdat het Verenigd Koninkrijk als EU-lid verplicht is Europese verkiezingen te organiseren.

May wil niet meedoen

Premier May heeft eerder gezegd dat ze niet wil dat de Britten deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement, die plaatsvinden tussen 23 en 26 mei. Ze voegde eraan toe dat dat wel kan gebeurt als blijkt dat de uittredingsdatum van 12 april niet wordt gehaald.

May zei gisteravond nog dat ze af wil van die deadline, omdat het Verenigd Koninkrijk meer tijd nodig heeft om brexit rond te krijgen. In verband met de Europese verkiezingen wil ze de zaak uiterlijk 22 mei hebben afgerond.

Later op de avond nam het Lagerhuis een wetsvoorstel aan dat May dwingt om uitstel aan te vragen bij de EU. Het parlement wil zo voorkomen dat het op 12 april tot een no-deal-brexit komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl