Premier May op een persconferentie na afloop van het urenlange kabinetsoverleg
NOS Nieuws

May wil meer tijd van EU voor brexit, gaat bij oppositie op zoek naar steun

Het Verenigd Koninkrijk heeft meer tijd nodig om de brexit rond te krijgen. Dat zei de Britse premier May vanavond na een overleg van zeven uur met haar kabinet over het brexit-proces. Ze wil af van de deadline van 12 april, maar wil in verband met de aankomende Europese verkiezingen, eind mei, de zaak wel voor 22 mei rond hebben.

Omdat de Conservatieve partij tot op het bot verdeeld is over de brexit, is het de bedoeling van May om samen met de oppositie een plan op te stellen waar ook het Lagerhuis achter staat. Labour-leider Jeremy Corbyn heeft laten weten dat hij erg graag in gesprek gaat met May. Wel zegt hij dat de premier zich tot dusver niet erg bereid heeft getoond tot het sluiten van compromissen.

"We erkennen dat ze een stap heeft gezet en ik vind dat ik de verantwoordelijkheid heb om de mensen te vertegenwoordigen die bij de laatste verkiezingen Labour hebben gesteund", zegt Corbyn."En ook de mensen die niet Labour hebben gesteund maar die ook zekerheid willen hebben over hun toekomst. Op die gronden willen we met haar in gesprek."

'Dit debat, deze verdeeldheid kan niet langer doorgaan'

May probeerde de afgelopen tijd tevergeefs haar brexit-deal met de EU door het Britse Lagerhuis te krijgen, maar dat mislukte keer op keer. Vanavond benadrukte ze dat haar deal met Brussel, die al drie keer is gestrand in het Lagerhuis, onderdeel moet blijven van het uiteindelijke akkoord.

Koerswijziging

"Dit is een koerswijziging van May", zegt correspondent Suse van Kleef. "In plaats van zich te richten op de brexiteers in haar eigen partij en gedoogpartner DUP gaat ze zich nu richten op oppositiepartij Labour. "Dan is de consequentie ook wel dat ze zich in de richting van een zachtere brexit moet gaan bewegen, want dat wil Labour-leider Jeremy Corbyn."

Labour wil een nauwe band met de Europese Unie, bijvoorbeeld door in de douane-unie met de EU te blijven, of in de Europese interne markt. Corbyn heeft al aangekondigd dat hij die eisen inderdaad wil stellen in zijn gesprekken met May. Ook het Goede Vrijdagakkoord van 1998, waarin afspraken zijn gemaakt over de grens met Ierland, moet volgens hem in stand blijven.

Kritiek

De eisen van Labour zullen slecht vallen binnen de Conservatieve partij, denkt Van Kleef: "Ik verwacht wel dat een aantal kabinetsleden hun ontslag zullen gaan aanbieden, omdat ze het niet eens zijn met deze route".

Brexiteer en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is teleurgesteld over het plan van May. "Als Corbyn zijn zin krijgt, weet ik bijna zeker dat we in de douane-unie zullen blijven. De brexit blijft zachter worden totdat er niets van over is." Johnson denkt dat het Verenigd Koninkrijk een no-deal-brexit kan dragen.

12 april

De brexit staat nu gepland op 12 april, met of zonder akkoord met de EU. Dat is de uiterlijke datum waarop May kan aankondigen dat ze meedoet met de Europese verkiezingen. Of Brussel nog een paar weken wil wachten, is niet duidelijk. Alle 27 lidstaten moeten daarmee instemmen.

EU-kopstuk Donald Tusk heeft in reactie op het verzoek van May opgeroepen tot geduld. Op 10 april is er in Brussel een EU-top over de brexit.

De Britse premier herhaalde na het kabinetsoverleg dat een brexit met een akkoord verre te verkiezen is boven een no-deal-brexit. Mocht er voor 22 mei geen overeenkomst zijn met de oppositie, dan wil May in het parlement zoeken naar steun op losse onderdelen van het brexit-akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl