NOS NieuwsAangepast

Lagerhuis wijst opnieuw alle brexit-varianten af

In het Lagerhuis was gisteravond opnieuw geen meerderheid voor varianten op de brexit-deal van premier May. Alle vier voorstellen, waarvan die voor een 'zachte' brexit de meeste kans leken te maken, werden afgewezen. Daarmee zit het brexit-proces weer muurvast.

Het voorstel dat het dichtst bij een meerderheid kwam (273 voor en 276 tegen) was dat voor lidmaatschap van de douane-unie. Die motie zou betekenen dat de Britten zich moeten neerleggen bij de Europese handelspolitiek. Dat zou het voordeel hebben dat de handel met andere EU-lidstaten kan doorgaan en dat de Iers-Noord-Ierse grens open kan blijven.

Maar de motie haalde het dus niet. Net als de andere drie:

Voorzitter Lagerhuis: Vier keer 'nee'

Maar voor de geharnaste brexiteers was dat onverteerbaar, omdat het een eind zou maken aan de droom van eigen vrijhandelsakkoorden met onder meer de Verenigde Staten en China.

Ook voor de andere voorstellen (klik hier voor een uitleg) was dus geen meerderheid.

  • Noors model, 'zachte' brexit: 261 voor, 282 tegen
  • Referendum over brexit-akkoord: 280 voor, 292 tegen
  • No-deal voorkomen, eventueel stemmen over intrekken brexit-procedure: 191 voor, 292 tegen

Goed nieuws voor May?

Het parlement had onlangs de regie over het brexit-proces naar zich toegetrokken. "Het wilde laten zien dat het in staat zou zijn om een alternatief te presenteren", zegt correspondent Tim de Wit. "Maar het parlement is daar weer niet in geslaagd."

Gek genoeg kan de uitkomst van de stemming ook goed nieuws zijn voor premier May, denkt De Wit. "Ze zal nu niet de druk voelen van het parlement om op te schuiven richting een zachte brexit of zelfs richting een nieuw referendum. En dus komt haar eigen akkoord met de EU weer boven drijven." May lijkt van plan om een vierde stemming over die deal te wagen, mogelijk al in de komende dagen.

De brexit staat nu gepland voor 12 april. Als er voor die tijd geen meerderheid is voor welk plan dan ook, verlaten de Britten de EU zonder akkoord. Het Britse kabinet bespreekt de situatie vanochtend.

"De kans op no-deal is weer wat groter", denkt De Wit:

'Zou best kunnen dat May haar deal nu nog eens in stemming brengt'

Direct na de stemmingen in het Lagerhuis stapte een prominent lid van de Conservatieven op. Nick Boles, die zich sterk had gemaakt voor een Noors model, zei dat hij zijn best had gedaan voor een oplossing maar tekort was geschoten. "Ik heb gefaald, want mijn partij weigert een compromis. Ik betreur dan ook dat ik moet aankondigen dat ik niet langer voor deze partij in het Huis kan zitten."

Eerder op de dag had een leider in de Conservatieve fractie, Julian Smith, die als 'chief whip' verantwoordelijk is voor de fractiediscipline, opvallende kritiek geuit op Theresa May. De premier had volgens hem eerder moeten toegeven dat een zachtere brexit onvermijdelijk was na de verkiezingsnederlaag van 2017. De Conservatieve Partij verloor toen de meerderheid in het Lagerhuis en moest voor gedoogsteun aankloppen bij de Noord-Ierse DUP.

De regering had er volgens Smith beter aan gedaan open kaart te spelen over de gevolgen van de verkiezingsnederlaag. "De nieuwe samenstelling van het parlement betekende dat dit onvermijdelijk een zachter soort brexit zou worden", zei Smith tegen de BBC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl