Carlos Ghosn gisteren bij het kantoor van zijn advocaat in Tokio AFP

Carlos Ghosn is in de Japanse hoofdstad Tokio opnieuw gearresteerd. Dat zegt een woordvoerder van de oud-topman van Nissan, die wordt beschuldigd van fraude. Begin vorige maand werd hij nog op borgtocht vrijgelaten.

Op de Japanse tv zijn beelden te zien van politie- of justitiemedewerkers bij Ghosn's appartement en een auto die later naar het Openbaar Ministerie rijdt. De aanklager zegt dat Ghosn is opgepakt voor het doorsluizen van miljoenen naar een buitenlandse Nissan-importeur.

De arrestatie is alleen om mij te breken.

Carlos Ghosn

Gisteren lekte al uit dat het Japanse Openbaar Ministerie een nieuwe aanklacht voorbereidde. Die zou zich richten op verdachte betalingen van tientallen miljoenen euro's aan de Nissan-importeur in Oman.

Ghosn verklaart via zijn woordvoerder onschuldig te zijn. "Mijn arrestatie van vanmorgen is buitensporig en willekeurig. Het is een nieuwe poging van sommige mensen bij Nissan die mij het zwijgen willen opleggen door justitie te misleiden", staat in de verklaring. "De arrestatie is alleen om mij te breken, maar ik zal niet breken."

Persconferentie

Het is de vierde keer dat Ghosn is gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van grootschalige fraude. Volgens Japanse media is het zeldzaam dat iemand die op borgtocht is vrijgelaten, opnieuw wordt opgepakt.

Ghosn, die de Franse, Braziliaanse en Libanese nationaliteit heeft, kondigde gisteren aan dat hij volgende week op een persconferentie "de waarheid" over de beschuldigingen zou vertellen.

STER reclame