Mitch Henriquez
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Agent over arrestatie Henriquez: 'Wij hebben naar eer en geweten gehandeld'

"Wij hebben naar eer en geweten gehandeld. Wij zijn geen racisten, wij zijn politieagenten", zei agent DH01 op de eerste dag van het hoger beroep in de zaak-Mitch Henriquez. De agenten DH01 en DH02, zoals ze in het proces worden genoemd, worden verdacht van doodslag.

Henriquez overleed bijna vier jaar geleden na een hardhandige arrestatie in het Haagse Zuiderpark. De twee agenten die betrokken waren bij de aanhouding zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Vandaag was in de extra beveiligde rechtbank van Schiphol de eerste zittingsdag van het hoger beroep.

De twee agenten zitten uit veiligheidsoverwegingen afgeschermd en anoniem in de rechtszaal, meldt Omroep West. Ze vertelden hoe ze in de zomer van 2015 Mitch Henriquez arresteerden. "Met beide handen greep ik naar zijn nek om hem naar de grond te dirigeren", vertelt DH01. "Dat lukte met hulp van twee collega's. Daarna deed ik een hoofdklem."

Nekklem of hoofdklem

In de rechtbank werd uitgebreid gesproken over de nekklem of hoofdklem die agent DH01 toepaste bij Henriquez, waardoor hij waarschijnlijk door om het leven is gekomen.

De rechter vroeg wat het verschil is. "Mijn eerste intentie was om een nekklem aan te leggen, dan zit je arm om de hals", vertelt DH01. "Dit lukte niet. Ik voelde bijtbewegingen, ik had mijn armen om zijn hoofd." DH02 vertelt dat Henriquez bewust bezig was om zijn aanhouding te verstoren. "Dit was geen paniekreactie, hij wilde onder zijn aanhouding vandaan komen."

De rechter vroeg DH01 of hij zich heeft afgevraagd of Henriquez in nood was en zich daarom zo verzette. "Als je in nood bent, waarom stop je dan niet je verzet? Dat begrijp ik nu niet en dat begrijp ik al 3,5 jaar niet", zei DH01. "Dit was een aanhouding die bijna dagelijks plaatsvindt", voegde DH02 eraan toe. "Ik heb gedaan wat me is geleerd onder zeer moeilijke omstandigheden."

"Wat zou u nu anders doen die dag", vroeg de rechter tot slot aan agent DH01. "Dan had ik die dag vrij genomen." Voor de behandeling van de zaak is twee weken uitgetrokken. Volgende week maandag is de strafeis.

Advertentie via Ster.nl