Mitch Henriquez
NOS NieuwsAangepast

Zes maanden voorwaardelijk voor agenten in zaak Mitch Henriquez

Twee agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Ze hoeven dus niet de cel in, mits ze een jaar lang geen strafbaar feit plegen.

De agenten DH01 en DH02, zoals ze in het proces zijn genoemd, hebben zich volgens de rechtbank Den Haag schuldig gemaakt aan mishandeling met de dood tot gevolg. Met de nekklem door DH01 hebben ze waarschijnlijk de dood van Henriquez veroorzaakt. Doodslag acht de rechtbank niet bewezen, omdat de doodsoorzaak niet precies vaststaat.

Het vonnis is zwaarder dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat wilde dat de agenten schuldig verklaard zouden worden aan mishandeling, zonder strafoplegging. Het OM stelde dat er geen verband is vastgesteld tussen het "buitenproportionele geweld" van de agenten en de dood van Henriquez. De rechtbank is het daar dus niet mee eens.

Uitspraak rechter: zes maanden voorwaardelijk voor agenten in zaak Mitch Henriquez

Agent DH01 hield Henriquez minstens 72 seconden in een nekklem. Agent DH02 sloeg hem tegelijkertijd in het gezicht en wreef pepperspray in zijn ogen. De handelingen van beiden waren in gelijke mate onrechtmatig, oordeelt de rechter, die ook opmerkte dat ze hierbij samenwerkten en zich van elkaars handelingen bewust waren.

Bedreigd

De rechter vindt de strafbare feiten en de gevolgen van hun handelen zo ernstig dat er een gevangenisstraf moet worden gegeven. Maar de agenten bevonden zich in een situatie waaruit ze zich niet konden en niet mochten onttrekken. Ook hebben ze volgens de rechter te lijden gehad onder de enorme publiciteit, en ze zijn herhaaldelijk bedreigd. De agenten hadden verklaard dat ze begaan waren met het lot van Henriquez en de zijnen en dat ze verder moeten leven met deze verschrikkelijke gebeurtenis. De rechtbank twijfelt niet aan de oprechtheid van deze verklaring.

De agenten hadden alle reden om Henriquez aan te houden en ook het geweld was legitiem, omdat Henriquez zich stevig verzette.

De rechter zag geen aanleiding om nieuw onderzoek te laten doen naar de doodsoorzaak, omdat hij niet verwacht dat deskundigen het ooit eens zullen zijn.

Het vonnis werd uitgesproken in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol. De agenten DH01 en DH02 en nabestaanden van Mitch Henriquez waren daarbij aanwezig.

In totaal verrichtten vijf agenten de aanhouding. De drie andere agenten werden niet vervolgd, omdat ze geen geweld hadden gebruikt dat het overlijden van Henriquez mede had kunnen veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl