Een betoger houdt een foto van Henriquez vast, bij een demonstratie in 2015 kort na Henriquez' dood
NOS NieuwsAangepast

'Acuut stresssyndroom bestaat niet', zeggen hoogleraren over zaak-Henriquez

Een acuut stresssyndroom, volgens deskundigen in het proces over de dood van Mitch Henriquez de doodsoorzaak, bestaat helemaal niet. Dat hebben drie hoogleraren intensive care-geneeskunde gezegd in het radioprogramma Argos. Een week voordat uitspraak wordt gedaan, traden ze voor het eerst naar buiten.

"Om het netjes te zeggen: het is niet een gedefinieerd syndroom of ziekte", zegt Armand Girbes van het VUmc over het acuut stresssyndroom. "In gewoon Nederlands: het bestaat niet. Je moet altijd aan jezelf twijfelen, daarom ben ik in de literatuur op zoek gegaan en heb ik met collega's overlegd. Die zeiden ook: 'wij kennen dat niet'. Je kunt niet overlijden aan iets dat niet bestaat."

Jan Bakker van het Erasmus Medisch Centrum en de Columbia University bekeek de beelden van de arrestatie en spreekt van een "exotische diagnose". "Je legt een nekklem aan, gaat bovenop zijn borstkas zitten, drukt zijn buik op de grond, hij wordt blauw en blijkt achteraf allemaal bloeduitstortingen te hebben. Het is merkwaardig als al dat soort dingen leidt tot een heel exotische diagnose."

'Ontzettend gek'

In het radioprogramma trad ook de Haagse cardioloog-intensivist Remon Baak voor het eerst over de zaak naar buiten. Hij zag Henriquez op de intensive care de ochtend na de gewelddadige arrestatie. Baak vond de acute stress een "ontzettend gekke diagnose" en denkt dat Henriquez overleed door een zuurstoftekort als gevolg van de nekklem, wat ook de oorspronkelijke diagnose van het Nederlands Forensisch Instituut was.

De artsen dienden Henriquez medicijnen toe, waaronder de stresshormonen adrenaline en noradrenaline om in leven te blijven en voldoende bloeddruk op te bouwen, vertelt Baak. "Die gaven we in veel hogere doseringen dan het lichaam zelf aan kan maken. Hij heeft geen enkele ritmestoornis bij ons laten zien. Dat pleit wat mij betreft heel erg tegen een acuut stresssyndroom."

Blauwe plekken

Baak herinnert zich wat hij dacht toen hij Henriquez zag liggen. "Wat een verschrikkelijk toegetakelde meneer. Hij had veel blauwe plekken op zijn lijf en gezicht." Toen de artsen later het arrestatiefilmpje zagen, verklaarde dat voor hem waarom Henriquez zo gigantisch ziek binnenkwam .

De rechter doet aanstaande donderdag uitspraak in de zaak tegen de agenten. Het OM wil niet reageren op de Argos-uitzending, omdat het onderzoek twee weken geleden gesloten is en het de uitspraak van de rechter afwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl