NOS NieuwsAangepast

Van misbruik beschuldigde atletiekcoach Jerry M. aangehouden

De van seksueel misbruik beschuldigde Rotterdamse atletiekcoach Jerry M. is aangehouden. Het onderzoek van de zedenpolitie Rotterdam richt zich op meerdere strafbare feiten, meldt het OM. De misdrijven werden zowel in Nederland als in het buitenland gepleegd. Er zijn vier aangiftes tegen hem gedaan.

De Telegraaf schreef in januari dat M. vorig jaar bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak bekend heeft dat hij de afgelopen 35 jaar negen meisjes heeft misbruikt. Dat gebeurde bij atletiekclubs in de omgeving van Rotterdam en Den Haag.

Hij is nooit gestraft, omdat niemand aangifte heeft gedaan. M. zei dat hij in de jaren tachtig met zeker vier atletes tussen de 11 en 18 jaar oud onbeschermde seks had. Twee van hen werden zwanger. Tussen 2008 en 2017 maakte hij zich schuldig aan grensoverschrijdend gedrag bij massages en aan seksuele intimidatie.

'Er zijn vier aangiftes binnengekomen over Jerry M.'

Het OM zegt dat naar aanleiding van publicaties in de media een onderzoek is ingesteld. De afgelopen maanden zijn er gesprekken gevoerd met vrouwen die te maken hebben gehad met de atletiektrainer. Daarnaast zijn ook zestig anderen uit de atletiekwereld gehoord, zegt het OM.

Verjaard?

Doordat het misbruik in verschillende periodes zou zijn gepleegd, is het voor justitie ingewikkeld om uit te zoeken of zaken zijn verjaard. Ook is de leeftijd van het slachtoffer daarbij belangrijk, zegt officier van justitie Natascha Rose. "De verjaringstermijn gaat lopen op het moment dat het slachtoffer wat ouder is en zich bewust kan worden van het feit dat het seksueel misbruik is geweest."

De zaken waarover het gaat in de vier aangiftes, zijn volgens het OM niet verjaard.

M. is vandaag gehoord. Later deze week wordt beslist of hij wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl