NOS NieuwsAangepast

Rotterdamse atletiektrainer misbruikte decennialang minderjarige meisjes

Een 58-jarige atletiektrainer uit Rotterdam heeft in de afgelopen 35 jaar zeker negen meisjes tussen de 11 en 18 jaar misbruikt. De man heeft alle ontucht toegegeven.

Vermoedelijk zijn er meer slachtoffers. De Rotterdammer loopt vrij rond, omdat niemand aangifte tegen hem heeft gedaan. Ook is een aantal zaken verjaard.

Als twintiger had de man gedurende meerdere jaren onbeschermde seks met minderjarige meisjes. Twee meisjes van 15 à 18 jaar raakten daardoor in de periode 1983-1987 zwanger, blijkt uit een vonnis waarover De Telegraaf vanmorgen als eerste berichtte.

Tik op de billen

In 2008-2009 ging het om grensoverschrijdende massages en het tikken op de billen van minstens twee atletes van 12 tot 16 jaar. Dat gebeurde bij atletiekclub C.A.V. Energie uit Barendrecht. Hij werkte daar 15 jaar lang, totdat hij in 2009 moest vertrekken na verdenkingen van het onacceptabele gedrag.

Daar is toen ook melding van gedaan bij de Atletiekunie, schrijft het bestuur. "Omdat er geen officiële klacht ingediend is door de atleten, is hier verder geen vervolg aan gegeven."

De oud-trainer heeft afgelopen zomer een volledige bekentenis afgelegd bij de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak. In het vonnis dat daarop volgde, is afgesproken dat de man voor het leven is geroyeerd als lid van de bond.

Daar is het voorlopig bij gebleven. "Als Atletiekunie kunnen we geen aangifte doen", zegt directeur Pieke de Zwart. "Daar heb je medewerking voor nodig van de slachtoffers of de verdachte. Je staat machteloos."

Rob van Bokhoven was als aanklager bij het Instituut Sportrechtspraak betrokken bij de zaak. "De ontucht is verspreid over veel jaren, door een man die overal aimabel werd gevonden. Je kunt je voorstellen dat er meer slachtoffers zijn."

Een aantal slachtoffers heeft bij de politie een intakegesprek gehad naar aanleiding van het misbruik, zegt Van Bokhoven. Voor zover hij weet, zijn daar geen aangiftes uit voortgekomen. "Ouders kunnen soms ook beletten dat kinderen gaan praten. Ze zeggen 'joh, het was maar een tik op de bil, die man is verder toch heel aardig?'"

In het vonnis schrijft hij dat het hem is opgevallen dat de man "geen spijt heeft betuigd en geen inlevingsvermogen heeft getoond". Ook kwam hij berekenend over.

De feiten zijn zo zwaar dat ze eigenlijk bij het strafrecht horen.

Rob van Bokhoven, aanklager Instituut Sportrechtspraak

Van Bokhoven verwijt de man in het vonnis dat hij over een periode van een groot aantal jaren "ernstig inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke integriteit van zeer jeugdige atletes". Bij zeker drie slachtoffers heeft dat "een zeer negatieve en onherstelbare impact gehad op de geestelijke gesteldheid en het leven in het algemeen".

"De feiten zijn zo zwaar dat ze eigenlijk bij het strafrecht horen", zegt Van Bokhoven. "Maar het Instituut Sportrechtspraak is geen onderzoekscommissie. We kunnen niet allemaal feiten gaan leveren aan de politie en er zijn geen aangiftes van slachtoffers."

Om dit soort zaken in de toekomst beter te kunnen aanpakken, wil Van Bokhoven dat er een koppeling komt tussen tuchtrechtelijke uitspraken en de Verklaring Omtrent het Gedrag. Nu heeft alleen een strafrechtelijke uitspraak gevolgen voor het krijgen van zo'n verklaring.

De 58-jarige man werkt momenteel als buschauffeur bij de RET. Het Rotterdamse vervoersbedrijf heeft hem vanochtend naar aanleiding van het nieuws uit het rooster gehaald en op non-actief gesteld. De RET beraadt zich nog op verdere stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl