NOS

"Dit komt wel aan bij PSV", zegt oud-international Pierre van Hooijdonk in Studio Voetbal over de 3-1 nederlaag van de koploper bij Ajax. "Als je met elf tegen tien de gelijkmaker maakt en Ajax aangeslagen is en je maakt het niet af..."

Kees Jansma deelt die mening. "Ze hadden de titel voor het grijpen en hebben die kans laten lopen. PSV had in die fase na de 1-1 kampioen kunnen worden, ze hadden het kampioenschap in handen. Ik vrees dat dit een behoorlijke klap is."

'Vrees dat dit een klap is voor PSV'

NOS-commentator Arno Vermeulen verwacht niet dat PSV in elkaar zakt door de nederlaag bij Ajax. "Ik denk dat beide clubs nog punten gaan verspelen. Het kan op de laatste speeldag aankomen. Maar ik ga toch voor Ajax."

"Het wordt heel spannend", zegt Rafael van der Vaart. "Ik hoop natuurlijk op Ajax. Het is fantastisch voor de competitie dat dit is gebeurd. PSV heeft dit seizoen veel geluk gehad, maar lijkt nu wat meer moeite te hebben met de kleintjes."

Het resterende programma in de eredivisie van PSV en Ajax NOS

Van Hooijdonk en Van der Vaart zetten twijfels bij de tactiek van PSV, met drie controlerende middenvelders, Pablo Rosario, Michal Sadílek en Jorrit Hendrix. Vermeulen en Jansma daarentegen konden de strategie wel begrijpen.

"Met Steven Bergwijn, Luuk de Jong en Hirving Lozano voorin moet je je middenveld een beetje beschermen", aldus Jansma. "Zoveel kansen gaf PSV ook niet weg", stelt Vermeulen. "Ajax liep er niet overheen."

'Hoe kan je dat doen, Ziyech?'

Vermeulen had zich geërgerd aan de houding van Hakim Ziyech na diens wissel. De linkspoot liet duidelijk blijken niet blij te zijn met de vervanging door Rasmus Kristensen bij een 2-1 stand in de 80ste minuut.

'Hoe kan je dat doen, Ziyech?'

"Irritant wat hij doet", zegt Vermeulen. "Het is erop of eronder voor je team. Het was gewoon een tactische wissel. Nodig om de linksback van PSV op te vangen. Er waren allerlei argumenten voor. Dat je dan met je eigen belang bezig bent en niet met het elftal; hoe kan je dat doen? Daar schrik ik van."

'Van Bronckhorst liegt voor camera'

Enkele uren eerder op de zondag had Feyenoord de derde plaats verspeeld door met 3-2 te verliezen bij FC Utrecht. Steven Berghuis stond niet in de basis bij Feyenoord en gaf na afloop toe dat er iets was gebeurd op de training.

"Natrappen", zegt Jansma. "En dat was niet de eerste keer, heb ik begrepen. Ik heb Feyenoord gebeld."

Berghuis: 'Dit was een straf, er is iets gebeurd op de training'

Opvallend genoeg zei Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst in zijn interview na de wedstrijd tegen FC Utrecht niets over het incident. Integendeel zelfs, de trainer wilde doen geloven dat de reservebeurt voor Berghuis voortkwam uit tactische overwegingen.

"Heel stom", zegt Vermeulen. "Hij gaat een heel tactisch verhaal ophangen. Hij hoeft Berghuis toch niet de hand boven het hoofd te houden. Moet hij niet doen. Les één is: lieg niet voor de camera. En dat doet hij eigenlijk wel. Denk hij nu echt dat dat geheim blijft in 2019?"

'Van Bronckhorst liegt voor camera'

"Na Willem II zouden er maatregelen volgen", weet Van Hooijdonk. "Er is een aantal wijzigingen en hij speelt niet. Dan kunnen mensen ervan uitgaan dat hij een van de slachtoffers is."

De Haan, Mathijsen en Zuidam kandidaat bij Feyenoord

Dat het bij Feyenoord niet lekker draait, is duidelijk. Als gevolg van die onvrede maakte technisch directeur Martin van Geel vorige week bekend aan het eind van dit seizoen te vertrekken uit Rotterdam.

Kees Jansma weet dat er een lijst is met mogelijke opvolgers, met daarop onder anderen de namen van Ferry de Haan (algemeen directeur Excelsior), Joris Mathijsen (technisch directeur Willem II) en Jordy Zuidam (technisch directeur FC Utrecht).

Van der Vaart wordt niet direct warm van de genoemde namen. "Ik denk dat bij Feyenoord een grotere naam hoort."

STER reclame