1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Kritisch rapport over telecombeveiliging Huawei: 'Verbeteringen blijven uit'

Er zijn grote zorgen bij Britse regeringsfunctionarissen over het ontbreken van beveiligingsmaatregelen bij de telecomapparatuur van Huawei. Dat staat in een rapport van het orgaan dat namens het Verenigd Koninkrijk toezicht houdt op Huaweis test-lab. Deze organisatie is opgezet door het Britse Nationaal Cybersecurity Centrum om de veiligheidsrisico's te evalueren.

De Chinese fabrikant heeft volgens de Britten maatregelen die het al in 2012 beloofde nog altijd niet doorgevoerd. Het rapport stelt dat dit niet komt door Chinese inmenging, maar het gevolg is van "slechte software-ontwikkeling". Daarnaast wordt er gewaarschuwd dat de zwakheden kunnen worden misbruikt door hackers.

Vergrootglas

Huawei ligt momenteel internationaal onder een vergrootglas. De VS is bezig met een grote campagne die ervoor moet zorgen dat de 5G-apparatuur van het bedrijf niet wordt gebruikt bij de aanleg van het nieuwe mobiele netwerk. Amerika vreest dat China via Huawei spionage-activiteiten kan uitvoeren.

Bewijs dat dit ook daadwerkelijk gebeurt is nog altijd niet gegeven en Huawei heeft altijd ontkend dit soort activiteiten uit te (zullen) voeren. Ook in dit rapport komt er geen bewijs op tafel dat er sprake is van een achterdeurtje waarmee afgeluisterd zou kunnen worden.

Doordat de maatregelen die in 2012 zijn beloofd nog altijd ontbreken, is er weinig vertrouwen in nieuwe beloftes van de Chinese fabrikant. "We hebben nog niks gezien dat ons het vertrouwen geeft dat Huawei in staat is om veranderingen door te voeren", is te lezen in het rapport.

In een reactie aan Amerikaanse media zegt Huawei de zorgen zeer serieus te nemen. Het bedrijf heeft 2 miljard dollar aan investeringen beloofd op dit vlak.

Het rapport adviseert geen ban van Huawei. Volgens de Financial Times komt er binnen enkele weken een beslissing over de betrokkenheid van Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken in het Verenigd Koninkrijk.

Eerder kritisch rapport

Het rapport is een jaarlijkse update van het test-lab dat Huawei in het land heeft. Vorig jaar was er ook een kritisch rapport gepubliceerd over Huawei. In het lab worden de producten van de Chinese fabrikant onderzocht. Er is ook een test-lab in Duitsland en sinds begin maart in Brussel. Daar zijn "specifieke technische problemen" gevonden die niet door het bedrijf zijn verholpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl