Kamerbreed verzet tegen uitgebreidere export WW-uitkering
Kabinet en Tweede Kamer lopen te hoop tegen een nieuwe EU-richtlijn, die het aantrekkelijker maakt om een WW-uitkering mee te nemen naar een ander land. De hele Nederlandse politiek vindt het een slecht plan. Minister Koolmees van Sociale Zaken zei in de Tweede Kamer dat hij er nog alles aan wil doen om het tegen te houden, maar dat de kans van slagen erg klein is.
Door de richtlijn wordt het voor arbeidsmigranten mogelijk om een Nederlandse werkloosheidsuitkering zes maanden lang mee te nemen naar bijvoorbeeld Polen. Zo'n uitkering is daar twee keer zo hoog als het minimumloon, dus nieuw werk zoeken is niet aanlokkelijk. Nieuwsuur onthulde eerder deze maand dat minder dan één procent van de teruggekeerde Polen, die hun WW-kering mochten meenemen onder voorwaarde dat ze in Polen snel weer werk zouden zoeken, ook daadwerkelijk aan de slag ging.
"Dit tart je rechtvaardigheidsgevoel", zei VVD-Kamerlid Wiersma in het wekelijkse Vragenuur. Hij had Koolmees naar de Kamer geroepen. Volgens Wiersma gaan veel Poolse arbeidsmigranten "met een mooie Nederlandse WW-uitkering in Polen vakantie vieren".
Koolmees liet gisteren in een brief al weten dat er weinig meer te doen is tegen de verlenging van de maximale termijn van de export-WW van drie naar zes maanden. Een meerderheid van de Europese lidstaten is er voorstander van. Tot verdriet van Koolmees, die vandaag zei dat hij er anderhalf jaar lang alles aan heeft gedaan om het plan tegen te houden.
"Ik kan dit ook niet uitleggen. Er zitten goede onderdelen in de richtlijn, maar de export van WW is een graat in de keel." Nederland zal dan ook tegen de richtlijn stemmen, maar zal zich neerleggen bij de wens van de meerderheid, legt minister Koolmees uit:
PVV en SP willen dat Koolmees een noodremprocedure in gang zet om de EU-richtlijn te blokkeren. Volgens PVV-Kamerlid De Jong lachen de Poolse arbeidsmigranten zich kapot en moet Koolmees in Brussel laten zien "dat hij ballen heeft".
Beter controleren
De minister ziet daar weinig heil in. De schade voor Nederland als de richtlijn doorgaat (mogelijk 32 miljoen euro per jaar), is daarvoor niet groot genoeg, vindt hij. Bovendien is het maar de vraag of Nederland het plan definitief kan tegenhouden. En zo'n opstelling kan negatief uitwerken bij andere Europese dossiers.
Koolmees wil zo veel mogelijk voorkomen dat er Nederlandse WW-uitkeringen weglekken naar het buitenland. Hij wil dat bereiken door beter te controleren of een arbeidsmigrant wel echt recht heeft op een uitkering. Daarvoor moet er ook beter samengewerkt worden met Poolse overheidsinstanties, die moeten controleren of iemand wel voldoende doet om daar werk te vinden.