Trump aan het woord bij zijn ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu AFP

President Trump heeft opnieuw uitgehaald naar zijn politieke tegenstanders, die volgens hem achter het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller zitten. Trump zei dat er mensen zijn die "zeer kwaadaardige" en "verraderlijke" dingen hebben gedaan, zonder duidelijk te maken over wie hij het had.

Gisteren werd bekend dat Mueller er geen bewijs voor heeft gevonden dat het campagneteam van Trump en de Russische autoriteiten hebben samengespannen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 te beïnvloeden. Het ministerie van Justitie schreef dat in een samenvatting van vier pagina's van het onderzoek.

In het rapport schrijft Mueller dat hij niet kan bewijzen dat Trump schuldig is aan belemmering van de rechtsgang, maar pleit hij hem ook niet vrij. Minister William Barr van Justitie heeft aan de hand van het rapport geconcludeerd dat er onvoldoende grond is om Trump te vervolgen.

De president zelf stelt dat hij van alle blaam is gezuiverd. Na een ontmoeting met premier Netanyahu in het Witte Huis noemde hij het Rusland-onderzoek vandaag een verzinsel van zijn tegenstanders.

'We houden ze goed in de gaten'

"Er zijn een heleboel mensen die heel kwaadaardige dingen hebben gedaan, ik zou het zelfs verraderlijke dingen willen noemen, tegen ons land", vervolgde hij. "Die mensen houden we goed in de gaten, dat doe ik al een hele tijd. Ze hebben het Congres voorgelogen en heel andere nare dingen gedaan."

Trump zei verder dat hij wil voorkomen dat andere presidenten onderwerp worden van onderzoeken als deze. Gisteren zei hij al dat het een schande was hij dit heeft moeten doormaken.

Trump: we mogen dit echt nooit meer laten gebeuren

Kopstukken van de Democratische partij blijven benadrukken dat de president niet volledig is vrijgepleit en zeggen dat minister van Justitie Barr niet objectief is. Barr werd begin februari van dit jaar voorgedragen door Trump. De Democraten vinden dat hij te snel heeft geconcludeerd dat er onvoldoende grond is om de president te vervolgen.

Democratische en Republikeinse politici willen dat het volledige Mueller-rapport openbaar wordt gemaakt. Trump heeft gezegd dat het hem niet uitmaakt als het complete onderzoek naar buiten wordt gebracht.

Ondertussen lopen er ook nog andere onderzoeken naar Trump, van onder anderen aanklagers, de Senaat, het Huis van Afgevaardigden en de staat New York.

STER reclame