RTV Utrecht

In Utrecht zijn op het 24 Oktoberplein de slachtoffers herdacht van de aanslag van precies een week geleden. Gökmen T. opende toen het vuur in een sneltram: hij doodde drie mensen, drie raakten zwaargewond. Het aantal lichtgewonden is onbekend.

Ruim honderd inwoners, bedrijven en organisaties uit de nabijgelegen wijk Kanaleneiland verzamelden zich om 10.30 uur bij de boom op het plein:

Bewoners Kanaleneiland komen samen om tramaanslag te verwerken

Bij de herdenking werd twee minuten stilte in acht genomen, waarna er bloemen werden gelegd en het lied Amazing Grace werd gezongen.

'Week afsluiten'

Gabriel Erlach is de initiatiefneemster. Volgens haar was het moment bedoeld om een heftige week af te sluiten. "Veel mensen hebben nog de behoefte om samen te zijn", vertelt ze aan RTV Utrecht.

Afgelopen vrijdag werd voor de slachtoffers een stille tocht gehouden. Duizenden mensen liepen daarin mee. Het lied Als de morgen nooit meer komt dat de Utrechtse volkszanger Martin van Doorn toen zong, staat nu op Spotify en iTunes. De opbrengst gaat naar de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag.

Meer dan 100 meldingen bij Slachtofferhulp

Bij Slachtofferhulp Nederland zijn inmiddels meer dan honderd verzoeken om hulp binnengekomen. Daarvan worden 25 gevallen intensief ondersteund door de organisatie.

De aangeboden hulp verschilt. "Sommige mensen hebben genoeg aan één gesprek met ons, anderen zeggen ons graag volgende week of over twee weken weer te spreken", vertelt Jytte Reichert van Slachtofferhulp. "We helpen zolang het slachtoffer dat wil."

Deze week melden zich nog steeds mensen bij Slachtofferhulp. "Het gebeurt vaker dat iemand in eerste instantie denkt: ik kan het prima aan en hoef geen hulp. Maar die mensen kunnen zich toch slapeloos voelen of nog steeds met de gebeurtenis worstelen. Zij kunnen dan alsnog contact met ons opnemen."

STER reclame