ANP

"We staan hier om te laten zien dat Utrecht één is", vertelt een van de deelnemers van de stille tocht in Utrecht. "Het lijkt alsof deze gebeurtenis iedereen iets dichter bij elkaar heeft gebracht."

Ze is een van de duizenden mensen die zich rond 19.00 uur op het Jaarbeursplein hebben verzameld om te laten zien dat ze meeleven met de slachtoffers van de aanslag van maandag, en hun nabestaanden. Veel van hen hebben rode en witte bloemen meegenomen. Sommigen zijn gekleed in het rood en wit, de kleuren van de gemeente.

Allemaal willen ze zich uitspreken tegen geweld en onverdraagzaamheid:

'Utreg buigt nooit'

"Hartverwarmend", noemt burgemeester Jan van Zanen de opkomst in een toespraak. Hij zegt dat bij veel inwoners ook nu nog ongeloof en afschuw heerst. "Vandaag is onze stad opnieuw stil. We laten zien dat in Utrecht geen plaats is voor haat en geweld." Na de speech is er een moment van stilte.

Op verzoek van nabestaanden van een van de dodelijke slachtoffers zingt zanger Martin van Doorn een lied. Daarna begeeft de menigte zich richting de herdenkingsplek op het 24 Oktoberplein, de plek van de aanslag.

Onder de deelnemers zijn mensen uit Kanaleneiland, studenten, kleine kinderen, gelovigen en voetbalsupporters. Ook lopen premier Rutte, minister Grapperhaus en verschillende burgemeesters mee. Een aantal deelnemers houdt een groot spandoek vast met de tekst "Utreg buigt nooit".

'Emotionele tocht'

De gemeente Utrecht schat dat zo'n 16.000 mensen meelopen in de tocht. Bij het 24 Oktoberplein worden bloemen gelegd bij de herdenkingsplek, ook burgemeester Van Zanen doet dat. "De bloemenzee hier groeit", ziet verslaggever Marjolein Hogervorst.

Op sociale media spreken mensen van een indrukwekkende en emotionele tocht. "Mooi. Indrukwekkend. Emotioneel. Stil van...", schrijft iemand op Twitter. "Wat een hoeveelheid en verscheidenheid aan mensen bij de stille tocht. Trots op Utreg", zegt een ander.

STER reclame