De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo (l) en premier Netanyahu
NOS Nieuws

Trump: VS moet de Golanhoogten erkennen als Israëlisch territorium

President Trump vindt dat het "na 52 jaar" tijd wordt dat de VS de bezette Golanhoogten erkent als Israëlisch gebied. Hij schrijft op Twitter dat de vlakte van groot strategisch veiligheidsbelang is voor de staat Israël en de stabiliteit in de regio.

De Golanhoogten werden tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 door Israël veroverd op Syrië. Daarop is het gebied door Israël bezet en werden er ook nederzettingen gevestigd. In 1981 verklaarde Israël de hoogvlakte tot Israëlisch grondgebied, al wordt het gebied internationaal niet als zodanig erkend. Syrië eist het gebied al sinds jaar en dag terug van Israël.

Premier Netanyahu reageerde, eveneens via Twitter, verheugd op het standpunt van de Amerikaanse president. "Op het moment dat Iran Syrië probeert te gebruiken als platform om Israël te vernietigen, heeft president Trump de moed om de Israëlische soevereiniteit op de Golanhoogten te erkennen. Bedankt president Trump!" Telefonisch zou Netanyahu tegen Trump hebben gezegd dat hij geschiedenis heeft geschreven.

Bezoek Pompeo

Later vergeleek de Israëlische premier de suggestie van Trump met de Amerikaanse terugtrekking uit het nucleaire akkoord met Iran en met de erkenning door de VS van Jeruzalem als hoofdstad van de Joodse staat. "De boodschap die president Trump aan de wereld heeft afgegeven is dat Amerika naast Israël staat", zei Netanyahu.

Terwijl hij de VS bedankte, stond Netanyahu naast de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo, die op bezoek is in Israël. Pompeo wilde verder niet ingaan op vragen van journalisten over de Golanhoogten.

"Onder controle"

Vorige week schrapte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het woord "bezet" al uit rapporten over de Golanhoogten. In plaats daarvan werd de mildere formulering "onder controle" van Israël gebruikt. Die stap werd in Israël al gezien als overwinning.

Israël verwacht dat de VS volgende week, als Netanyahu in Washington is, het idee van Trump officieel zal bevestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl