Premier Netanyahu sprak van een historisch moment
NOS NieuwsAangepast

Ambassade VS op dag van geweld officieel verplaatst naar Jeruzalem

Op de dag dat in de Palestijnse gebieden bloedige protesten woeden, is bij een ceremonie in Jeruzalem formeel de Amerikaanse ambassade verplaatst van Tel Aviv naar Jeruzalem. De Amerikaanse ambassadeur David Friedman sprak in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders van een historische dag.

Via een opgenomen videoboodschap zei president Trump dat de VS zich zal blijven inzetten voor een duurzaam vredesakkoord.

Ook via Twitter liet hij van zich horen.

Ambassadeur Friedman herinnerde eraan dat zeventig jaar geleden de Amerikaanse president Truman de eerste was die, "na elf minuten", Israël erkende. "Later zou hij spijt uitspreken dat hij zo lang had gewacht." Friedman prees president Trump voor zijn besluit de ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem. Hij roemde hem voor zijn "morele duidelijkheid".

Bij de ceremonie zijn Trumps schoonzoon en Midden-Oosten-adviseur Jared Kushner en diens vrouw Ivanka Trump aanwezig. Ook de Amerikaanse minister van Financiën, Steve Mnuchin en een aantal Congresleden zijn erbij.

Kushner zei in zijn toespraak dat de waarheid eindelijk wordt erkend: "Jeruzalem is de hoofdstad van Israël." Ook zei Kushner dat Jeruzalem "de stad moet blijven die mensen van allerlei religies bij elkaar brengt".

De ceremonie is zwaar beveiligd. Hij wordt gehouden op het moment dat tienduizenden Palestijnen protesteren bij de grens tussen Israël en Gaza. Palestijnse bronnen melden dat daarbij inmiddels 37 doden zijn gevallen en meer dan 1600 gewonden.

'Historische dag': VS opent ambassade in Israël

De verhuizing van de ambassade naar Jeruzalem is omstreden. Oost-Jeruzalem wordt door de Palestijnen gezien als hoofdstad van een toekomstige staat. De EU is van mening dat de kwestie-Jeruzalem moet worden opgelost binnen vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Toch zijn er ook een aantal vertegenwoordigers van EU-landen bij de ceremonie in Jeruzalem, onder wie die van Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië en Roemenië.

Slechts twee landen hebben tot nu toe te kennen gegeven hun ambassade in Israël ook van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen: Guatemala en Paraguay.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring gezegd dat de verplaatsing van de ambassade de "massaslachting" onder Palestijnse betogers heeft uitgelokt.

Van een heel nieuw gebouw is overigens nog geen sprake. De ambassade is geopend binnen het terrein van het huidige Amerikaanse consulaat in Jeruzalem. De ambassadeur en een klein aantal medewerkers zijn overgegaan van Tel Aviv naar Jeruzalem, maar het leeuwendeel blijft nog achter. Aanvankelijk werd gedacht dat de verhuizing jaren in beslag zou nemen, maar vicepresident Pence zei onlangs bij een bezoek aan Israël dat de verhuizing al volgend jaar moet zijn afgerond. Mogelijk wordt gekozen voor een bestaand gebouw.

Israël bestaat vandaag 70 jaar, maar wat ging eraan vooraf? NOS op 3 legt het uit in de onderstaande video:

Israël bestaat vandaag precies 70 jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl