Klaar met de gevestigde orde, een nieuw geluid, het 'kartel' breken, woede om de te linkse koers van de coalitie. Kiezers hadden gisteren allerlei redenen om op Forum voor Democratie te stemmen. De partij van Baudet heeft een monsterzege geboekt bij de Provinciale Statenverkiezingen en is één klap de grootste. Drie van de ruim een miljoen FvD-kiezers vertellen waarom ze voor Forum kozen.

Dave van der Meer NOS

Bloemenhandelaar Dave van der Meer uit het Westland zweefde de laatste jaren aan de rechterflank. Hij zag wel wat in de boodschap van Pim Fortuyn en was om die reden tot afgelopen week ook fractieleider van de LPF in de gemeente Westland. "In Baudet zien heel veel mensen iets terug van Fortuyn."

Via zijn lokale partij had hij contact met 'Forum'. "We kennen die mensen, weten hoe ze in de politiek zitten. De partij vroeg wat de punten zijn waar het hier in het Westland om draait. Dat hebben ze overgenomen."

Van der Meer vindt dat het klimaatbeleid doorslaat. "Forum heeft er gewoon een heel andere kijk op, een heel realistische kijk. Uiteindelijk moet het wel betaald worden."

Frank Hagemans eigen foto

Voor Frank Hagemans uit Den Bosch kwam de verkiezingswinst van Forum voor Democratie bepaald niet onverwacht. Hij stemde vrijwel zijn hele leven VVD, maar hij is het volstrekt niet eens met de koers van de huidige coalitie. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik er wel op had gerekend dat Forum behoorlijk zou doorbreken", zegt hij. "Voor mij was het geen verrassing."

Hij vindt de coalitie niet goed functioneren. "Dat heeft alles te maken met de grote kwesties die nu spelen. De klimaatsituatie, waarbij mensen blijkbaar in sprookjes geloven, en de hele immigratie die grote invloed heeft. Met cultuurslagen die wij niet wensen. De zittende elite heeft wat mij betreft zitten slapen. En daar worden ze nu voor gewaarschuwd."

George Brouwer eigen foto

George Brouwer uit Zandvoort stemde voorheen jarenlang met tevredenheid op D66. Een uitzending van Pauw van een jaar of twee geleden, waarin het ging over de Zwarte Piet-discussie, deed hem veranderen van stem. "Ik dacht, wat raaskal je toch allemaal", zegt Brouwer over toenmalig leider Pechtold. "Ik had een beetje het idee dat hij bang werd voor tegenstanders van Zwarte Piet. En als een partij bang wordt, dan verliest die partij wat mij betreft de geloofwaardigheid. Ik wil een partij die zegt wat het waarmaakt."

Belangrijke thema's voor hem zijn ook het klimaat en migratie. "Iedereen is welkom uit oorlogsgebied, dan mag je hier komen. Maar ik vind wel dat je terug moet als het weer veilig is, dat mag met onze hulp. Maar er zijn ook gelukszoekers die nog een grote mond hebben ook. Wilders schreeuwt dan." Baudet zegt het tactischer, vindt Brouwer.

"Dat doet hij ook met het klimaat. En daar voel ik mij bij thuis: een nieuwe, nette beweging die dingen zegt zoals de burger het ziet." Fan is Brouwer van Theo Hiddema. "Die man formuleert alles zo netjes. Dat komt wel aan."

Bekijk hier de Journaal-reportage over de aantrekkingskracht van Forum voor Democratie van Thierry Baudet:

‘Thierry wil de boel flink opschudden, daar gaan we hem aan houden’

Wie is 'de Forum-stemmer'?

Uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS blijkt dat meer mannen (64 procent) dan vrouwen (36 procent) stemmen op Forum voor Democratie. Een derde van de kiezers is 65-plusser, bijna de helft is tussen de 35 en 64. Bijna de helft van de stemmers komt uit het westen, in het zuiden, oosten en vooral het noorden zitten minder Forum-stemmers.

Ipsos vroeg ook naar de beweegredenen van FvD-kiezers. 79 procent van de ondervraagden gaf aan dat hun stem er eentje was tegen het kabinet. De kosten van de klimaatmaatregelen en immigratie en integratie worden daarbij als belangrijkste reden genoemd. Ook de kosten en kwaliteit van de zorg en de pensioenen werden vaak genoemd.

NOS

STER reclame