1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Baudet: Hans Wiegel als informateur in Zuid-Holland

Thierry Baudet heeft VVD-coryfee Hans Wiegel gevraagd als informateur voor het vormen van een college van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland. Dat meldt de voorman van Forum voor Democratie (FVD) op Twitter. FVD is in Zuid-Holland de grootste partij in de Provinciale Staten geworden.

"Zojuist een constructief gesprek gehad met Hans Wiegel, die bereid is als informateur op te treden in Zuid-Holland", schrijft Baudet. "Om met FVD als grootste partij te komen tot de vorming van een college."

Wiegel bevestigt dat Baudet hem gevraagd heeft om op te treden als informateur. Hij spreekt van een "ongelofelijke" uitslag voor Forum. "Hij wist dat ik in Den Haag ook het college in elkaar heb getimmerd. Ik heb erover nagedacht, en over een paar dagen gaan we met elkaar eten en dan nemen we alles door." Wiegel zegt dat hij en Baudet elkaar zo'n acht jaar kennen.

Gemêleerd gezelschap

Wiegel was vorig jaar actief als informateur voor het gemeentebestuur in Den Haag, op verzoek van Groep De Mos. Over eventuele coalities in Zuid-Holland laat Wiegel zich niet uit. "Het ligt voor de hand dat de grotere partijen erin komen. Mijn lijn is altijd geweest, ook in Den Haag, dat het een gemêleerd gezelschap moet zijn."

Het is nog veel te vroeg om te zeggen of het lastige onderhandelingen worden, zegt Wiegel. "Dat hangt er helemaal van af of de mogelijke partijen ook echt willen besturen."

Fractievoorzitter Rob Roos van de Zuid-Hollandse FvD-afdeling heeft alle partijen in de Provinciale Staten uitgenodigd voor een bijeenkomst, vanmiddag. In de brief staat dat Forum "graag het initiatief neemt voor het vormen van een stabiel en succesvol provinciebestuur".

Forum voor Democratie staat in Zuid-Holland bovenaan na de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland. De partij haalt waarschijnlijk elf zetels in de Staten. De nummer twee is de VVD, met negen zetels. GroenLinks eindigde met vijf zetels derde, samen met D66 en de PvdA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl