Publiek van Forum voor Democratie tijdens de uitslagenavond
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

FvD heeft in Flevoland 8 zetels, maar er wonen maar 7 kandidaten

Het succes van Forum voor Democratie kan de partij ook meteen een probleem opleveren. In Flevoland staan niet genoeg kandidaten die in de provincie wonen op de lijst om alle zetels in de Provinciale Staten te vullen.

De partij moet in Flevoland 8 Statenleden aanleveren, maar staan er maar 7 kandidaten op de lijst die in de provincie wonen. De overige 3 kandidaten op de lijst wonen in Noord-Holland en zijn ook in die provincie gekozen, schrijft Omroep Flevoland.

De kieswet schrijft voor dat Statenleden in de provincie moeten wonen. Een van de kandidaten zal dus naar Flevoland moeten verhuizen. Wie en of een van deze vertegenwoordigers hun plek gaat opgeven, blijft nog onduidelijk, schrijft NH Nieuws.

Andere manier van campagne voeren

De partij wist in de provincies veel zetels te behalen zonder veel in beeld te zijn tijdens de campagne. Zo deed FvD bijvoorbeeld niet mee aan de verkiezingsdebatten in Gelderland, Noord-Brabant en Friesland.

Volgens de Brabantse lijsttrekker Eric de Bie was de partij wel degelijk zichtbaar, maar niet voor de media. "Wij zijn het land in getrokken. Daar heb ik mensen ontmoet. Ik vind dat je dát als politicus moet doen. Voor de rest hebben wij binnen Forum voor Democratie de afspraak gemaakt om de rust te bewaren. Heel veel media-aandacht past daar niet bij. Wij dachten hier goed aan te doen", zegt hij tegen Omroep Brabant.

In een klap de grootste

De partij van Thierry Baudet is in een aantal provincies in een klap de grootste geworden. In Zuid-Holland komt de partij uit op 11 zetels in de Provinciale Staten. Ook in Flevoland (8 zetels) en Noord-Holland (9 zetels) is FvD de grootste.

In de provincie Gelderland is de partij met 8 zetels even groot geworden als de VVD. In Drenthe deelt FvD met 6 zetels de eerste plaats met PvdA en VVD. In Zeeland is FvD de derde partij geworden met 5 zetels.

Advertentie via Ster.nl