Een kiezer brengt op station Rotterdam Centraal zijn stem uit voor de waterschapsverkiezingen
NOS NieuwsAangepast

Opkomst waterschapsverkiezingen omhoog, VVD en PvdA boeken winst

Aanzienlijk meer mensen dan vier jaar geleden hebben gisteren behalve voor de Provinciale Staten ook hun stem uitgebracht op het waterschap bij hen in de buurt. Gisteren bedroeg de opkomst 50,5 procent, tegen 43,5 procent in 2014. Toen werden voor het eerst de twee verkiezingen gecombineerd.

Na het tellen van de stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen, richtten de stembureaus zich vanochtend op het tellen van de stemmen voor de waterschapsverkiezingen. In elke gemeente had de uitslag van de Statenverkiezingen een hogere prioriteit, dus die stemmen zijn eerst geteld.

De Unie van Waterschappen heeft nu een landelijk beeld van de waterschapsverkiezingen bekendgemaakt. Wat betreft de landelijke partijen hebben VVD en PvdA het beter gedaan dan vier jaar geleden. Het CDA blijft iets achter. 50Plus zet zijn opmars bij de waterschappen voort.

Water Natuurlijk opnieuw favoriet

De meeste zetels lijken te gaan naar Water Natuurlijk, de landelijke waterspecifieke partij die ook in 2014 landelijk gezien als grootste uit de bus kwam. In negen waterschappen gaat deze partij voorop. De Algemene Waterschapspartij doet het beter dan bij de vorige verkiezingen.

Ook de lokale partijen presteren beter dan voorheen: in vier waterschappen zijn zij de grootste partij.

Veel waterschappen hebben hun eigen voorlopige uitslagen al bekendgemaakt. In het tekstkader hieronder staat hoe laat elk waterschap de voorlopige verkiezingsuitslag verwacht bekend te kunnen maken.

De waterschappen zijn voor het verzamelen van de gegevens afhankelijk van gemeenten, die de stemmen tellen. Mocht een gemeente er langer over doen dan verwacht, dan kan het dus zijn dat de uitslag op zich laat wachten.

De officiële uitslag van de waterschapsverkiezingen wordt pas komende maandag bekendgemaakt. Dan komen de centrale stembureaus bijeen voor een openbare zitting, waarin de uitslagen van de waterschapsverkiezingen en de Provinciale Statenverkiezingen worden vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl