Verkiezingsbord Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Verkiezingscampagne wordt 'aangepast' voortgezet

De campagne voor de verkiezingen van morgen gaat door. Gisteren legden de meeste partijen hun activiteiten stil naar aanleiding van de aanslag in Utrecht.

Vertegenwoordigers van de partijen hebben vanochtend bij elkaar gezeten en daar is besloten dat de campagne wordt voortgezet. Daarbij zal wel de toon worden aangepast. Of ook het NOS-verkiezingsdebat vanavond doorgaat, is nog niet duidelijk.

CDA-leider Buma zei dat gezamenlijk is besloten om de campagnes "op een waardige manier" te hervatten. Volgens Buma is het aan de afzonderlijke partijen om te bekijken hoe ze dat doen:

Buma (CDA) zegt dat de campagne op een waardige manier wordt hervat

GroenLinks-voorman Klaver zei wat hem betreft de campagne op dezelfde manier doorgaat. Klaver heeft geen goed woord over voor uitspraken van Forum voor Democratie-voorman Baudet. Die zei gisteren over de aanslag dat dit nog veel vaker gaat voorkomen en hij verwees daarbij naar het immigratie- en integratiebeleid van VVD en CDA.

Klaver omschrijft de opmerkingen van Baudet als "smerige politiek". De GroenLinks-leider zei dat het morgen gaat tussen smerige politiek en hoopvolle, optimistische politiek:

Klaver (GroenLinks) vindt dat Forum voor Democratie smerige politiek bedrijft

De Tweede Kamer zal vanmiddag de slachtoffers van de gebeurtenissen van gisteren herdenken. PVV-leider Wilders heeft aangekondigd dat hij nog vandaag een Kamerdebat met premier Rutte en minister Grapperhaus wil over de aanslag. Of dat debat er komt, is nog niet duidelijk.

SGP-leider Van der Staaij steunt het verzoek.
Hij vindt het belangrijk dat een onderwerp dat Nederland zo beroert ook in het parlement wordt besproken.

Van der Staaij (SGP) wil Kamerdebat en onderzoek naar aanslag

Inmiddels is duidelijk dat de kwestie vanmiddag in elk geval aan de orde komt in het wekelijkse vragenuur.

FvD

Forum voor Democratie was de enige grote partij die gisteren wél campagne voerde. Vandaag maakt partijleider Baudet zich kwaad op De Telegraaf, omdat die krant vanochtend een paginagrote advertentie weigerde te plaatsen. "Ook al was er een contract met FvD en was de advertentie al weken geleden door FvD betaald", schrijft hij op Twitter.

De hoofdredactie van De Telegraaf heeft in een reactie laten weten dat het dagblad vanwege de aanslag had besloten om vanochtend geen enkele politieke advertentie te plaatsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl