EPA
NOS NieuwsAangepast

Dodental terreuraanslag Christchurch naar 50, eerste lichamen terug naar families

Bij het bergen van de slachtoffers in twee moskeeën in Christchurch is gebleken dat er niet 49 maar 50 doden zijn. 34 mensen worden nog in het ziekenhuis behandeld als gevolg van de terreuraanval. Twaalf van hen verkeren in kritieke toestand, onder wie een kind van vier, heeft de politie bekendgemaakt

De lichamen van de overledenen gaan vanaf vandaag terug naar de families. De Nieuw-Zeelandse premier Ardern verwacht dat alle lichamen uiterlijk woensdag bij de familie zullen zijn.

Vrijdag opende een terrorist het vuur op de moskeegangers. Bij de eerste aanslag, op de Al Noor-moskee, vielen verreweg de meeste doden. De andere mensen kwamen om bij een daaropvolgende aanslag op een moskee in de buitenwijk Linwood, en op de weg daarheen.

Manifest

De verdachte is de 28-jarige Australiër Brenton Tarrant. Hij is voorgeleid in een rechtbank in Christchurch, waar zijn proces op 5 april begint. Tot die tijd blijft hij in voorarrest. Hij wordt verdacht van moord. De politie heeft laten weten dat daar de komende weken meer aanklachten bij zullen komen. Zijn familie helpt bij het politieonderzoek.

Tarrant plaatste voor de aanslag een manifest online waarin hij zijn plannen uiteenzet en blijk geeft van extreemrechtse ideeën. Dat manifest stuurde hij negen minuten voor zijn terreurdaad naar premier Ardern en dertig anderen, voornamelijk politici en media. Ardern zei op een persconferentie dat er geen details in de brief stonden, en ook geen locatie. "We hadden niet eerder kunnen ingrijpen."

Lone wolf

Tarrant droeg een helm met camera, zodat hij zijn terroristische actie live op sociale media kon streamen. Hij werd na zijn aanval op de tweede moskee gestopt door de politie, maar had de aanslag nog willen voortzetten, maakte Ardern eerder bekend.

Volgens de politie opereerde Tarrant alleen. Twee andere verdachten die werden aangehouden na de aanslag hadden daar niets mee te maken. Een van hen is vrijgelaten, de ander zit vast voor verboden wapenbezit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl