NOS | Joris van de Kerkhof

In Rotterdam zijn de aanslagen in Christchurch herdacht. Op het Schouwburgplein stonden ongeveer 70 mensen stil bij de 49 moskeebezoekers die gisteren werden doodgeschoten door schutter Brenton Tarrant.

De herdenking was georganiseerd door de Rotterdamse islamitische partij Nida. De partij benadrukte dat het geen politieke manifestatie was. Wel hielden vertegenwoordigers van Nida, de Haagse Stadspartij en Bij1 toespraken.

Ook rabbijn Albert Ringer van de Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam en imam Azzedine Karrat spraken bij de herdenking. Nida zegt met de herdenking een statement te hebben willen maken tegen haat, racisme, islamofobie en antisemitisme.

Mensen bij de herdenking vertelden hoe diep ze geraakt zijn door het nieuws uit Nieuw-Zeeland:

Aanslag Christchurch herdacht: 'Deed mijn best mijn tranen te bedwingen'

Morgen is er in Amsterdam ook een bijeenkomst om stil te staan bij de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Onder meer burgemeester Femke Halsema, opperrabbijn Binyomin Jacobs en Azzedine Karrat zullen vanaf 14.00 uur spreken op de Dam.

De vredesmanifestatie is een initiatief van religieuze, maatschappelijke en levensbeschouwelijke organisaties, waaronder Pax, het Humanistisch Verbond, het Centraal Joods Overleg en de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland.

"Moslim, jood, christen of andersgezinden: ieder mens van goede wil is geraakt door de verschrikkelijke beelden die ons vrijdagochtend vanuit Nieuw-Zeeland hebben bereikt", schrijven de organisaties. "Wij willen onze solidariteit betuigen met de slachtoffers en nabestaanden van de verschrikkelijke aanslagen en een krachtig signaal afgeven voor vrede en tegen terreur."

STER reclame