Facebook

Een dag na de aanslagen in Christchurch wordt steeds meer duidelijk over de slachtoffers. Terrorist Brenton Tarrant schoot in twee moskeeën, de Al Noor-moskee en de Linwood-moskee, 49 mensen dood. Voor zover bekend is het jongste slachtoffer een jongetje van drie jaar oud en de oudste was 71.

De meeste gedode moskeebezoekers komen uit landen als Pakistan, India, Somalië en Afghanistan. Sommigen waren gevlucht voor het geweld in hun thuisland en anderen vertrokken naar Nieuw-Zeeland in de hoop op een beter leven. Moslims vormen ruim 1 procent van de Nieuw-Zeelandse bevolking.

De slachtoffers zijn nog niet allemaal geïdentificeerd. Veel familieleden en vrienden wachten daarom nog op nieuws over hun dierbaren. Het Nieuw-Zeelandse Rode Kruis houdt een lijst met vermisten bij.

Dit is wat we tot nu toe weten over de slachtoffers en hun verhalen.

Mucad Ibrahim Facebook

Mucad Ibrahim (3)

Hij was met zijn familie in de Al Noor-moskee, waar verreweg de meeste doden vielen. Volgens zijn broer Abdi heeft niemand hem meer gezien na de aanslag. "We denken dat hij een van de overledenen is", zegt Abdi tegen de Nieuw-Zeelandse site Stuff. Hij noemt zijn broertje "energiek, speels en iemand die veel lachte".

Abdullahi Dirie (4)

Vier oudere broers konden ongedeerd ontsnappen uit de moskee. Abdullahi werd wel geraakt en overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, zegt zijn in de VS wonende oom tegen The Washington Post. De familie vluchtte in de jaren 90 van Somalië naar Nieuw-Zeeland.

Sayyad Milne (14)

Zijn vader John heeft van andere bezoekers van de Al Noor-moskee gehoord dat Sayyad bloedend op de grond lag. "Mijn kleine soldaat", noemt John zijn zoon. "Hij was bij de geboorte bijna overleden. Zijn leven was een worsteling en hij is oneerlijk behandeld, maar hij overwon dat", zegt de vader tegen NZME. "Het is zo zwaar dat hij is neergeschoten door iemand die om niets en niemand geeft."

Khaled Mustafa en zijn zoon Hamza (16)

De Syrische vluchtelingen waren pas een paar maanden geleden aangekomen in Nieuw-Zeeland en waren in de Al Noor-moskee. Khaleds andere zoon, Zaid (13), vecht voor zijn leven. Hij onderging een zes uur durende operatie in het ziekenhuis van Christchurch, zegt de organisatie Syrian Solidarity New Zealand tegen Stuff.

Naeem Rashid Facebook

Naeem Rashid en zijn zoon Talha (21)

Vader Naeem zou hebben geprobeerd om het vuurwapen van terrorist Brenton Tarrant af te pakken en werd in de worsteling doodgeschoten. Ook zijn zoon Talha werd in de Al Noor-moskee gedood. Naeem werkte in Pakistan bij een bank, voordat hij naar Nieuw-Zeeland verhuisde.

Ansi Karippakulam Alibava (25)

Ze kwam oorspronkelijk uit India en is een van de vermisten.

Vora Ramiz (28)

Is ook een van de vermisten.

Farhaj Ahsan (30)

Hij was met zijn vrouw Insha Aziz, hun 3-jarige dochter en 7 maanden oude zoon bij het vrijdaggebed. Moeder en kinderen zijn ongedeerd, maar van Farhaj is na de aanslag niets meer vernomen. "We weten niets. Alstublieft, geef me goed nieuws over mijn zoon", zegt Farhajs vader Mohammad Sayeeduddin vanuit India tegen NZ Herald. Softwareontwikkelaar Farhaj studeerde in 2010 af aan de universiteit van Auckland en verhuisde daarna naar Christchurch. Vrienden die de familie bijstaan, zeggen dat zijn vrouw Insha weigert te accepteren dat Farhaj is overleden.

Mojammel Hoq (30)

Hij komt uit Bangladesh en studeert sinds twee jaar tandheelkunde in Christchurch. Volgens een vriend is hij een van de vermisten.

Atta Elayyan met zijn dochtertje Facebook

Atta Elayyan (33)

Atta is geboren in Koeweit en speelde in Nieuw-Zeeland zaalvoetbal op landelijk niveau. Hij werd onlangs vader en was een bekend gezicht in de tech-branche van Christchurch. Hij was directeur en aandeelhouder van het bedrijf LWA Solutions.

Syed Jahandad Ali Facebook

Syed Jahandad Ali (34)

Zijn vrouw Amna Ali verblijft in Pakistan en sprak hem gisterochtend voor het laatst. Van een collega hoorde ze dat Syed Jahandad rond 13.00 uur vertrok van het werk om naar het vrijdaggebed in de Al Noor-moskee te gaan. Sindsdien heeft ze niets meer van hem gehoord.

Hussain Al-Umari (36)

Hij werkte in het toerisme en was onlangs zijn baan verloren. Volgens zijn ouders was hij een vaste bezoeker van het vrijdaggebed en hebben ze sindsdien geen contact meer met hem. De familie emigreerde in 1997 uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Osama Adnan (37)

Hij komt uit Egypte en is een van de vermisten. Zijn collega's doen een oproep op Twitter en hopen dat hij "snel terecht is".

Kamel Darwish (39)

Zijn broer Zuhair probeert sinds de aanslag tevergeefs informatie te krijgen over het lot van Kamel. "Ik ging naar de moskee en daar zeiden ze dat ik naar het ziekenhuis moest gaan", zegt Zuhair. "Sindsdien wachten we bij het ziekenhuis. Niemand wil ons de namen geven. We hebben geen enkele informatie. Niemand vertelt ons iets."

Haroon Mahmood (40)

Haroon laat een vrouw en twee kinderen na. Hij studeerde en werkte eerst in Pakistan en promoveerde later in Nieuw-Zeeland. Hij werkte de laatste tijd als assistent-onderwijsdirecteur op een privéschool.

Husne Ara Parvin (42)

Volgens een familielid is ze doodgeschoten toen ze haar man, die in een rolstoel zit, probeerde te redden. Mannen en vrouwen hebben een apart gedeelte in de Al Noor-moskee en toen ze schoten hoorde, is ze meteen naar haar man gegaan. Haar man Farid is door andere moskeebezoekers in veiligheid gebracht, zegt familie vanuit Bangladesh.

Mohammad Imran Kahn (47)

Hij was eigenaar van twee restaurants in Christchurch, waaronder een Indiaas grillrestaurant. Hij is waarschijnlijk overleden in de Linwood-moskee.

Amjad Hamid (57)

De Palestijnse cardioloog verhuisde 23 jaar geleden naar Nieuw-Zeeland. Volgens zijn vrouw Hanan is hij sinds gistermiddag vermist. "Het is vreselijk. We hoopten op een betere toekomst voor onszelf en onze kinderen", zegt ze.

Abdelfattah Qasem (59)

De Palestijn was de voormalige voorzitter van de Nieuw-Zeelandse moslimorganisatie. Andere moskeebezoekers zeggen dat hij na de aanslag zwaargewond in de Al Noor-moskee lag en sindsdien is hij vermist.

Linda Armstrong (65)

Ze is overleden in de armen van een vrouw die lichtgewond raakte in de Linwood-moskee, zegt een vriend tegen NZ Herald. Die omschrijft Linda als zeer behulpzaam. "Ze was altijd blij als ze iets goeds kon doen. Ze deed het graag."

Ali Elmadani (66)

De Palestijnse man is vermist sinds de aanslag.

Haji-Daoud Nabi Facebook

Haji-Daoud Nabi (71)

Hij was actief in een vereniging voor Afghanen in Nieuw-Zeeland en is waarschijnlijk omgekomen in de Al Noor-moskee. Zijn zoon Omar bezocht vandaag de rechtbank waar de aanslagpleger Brenton Tarrant werd voorgeleid. "49 mensen zijn gedood. Kinderen en volwassenen zijn de in de rug geschoten terwijl ze aan het bidden waren. Het was een laffe daad", zegt Omar.

Lilik Abdul Hamid

Is sinds de aanslagen vermist. "Alle moslims rouwen en bidden voor jou", schrijft een vriend in een Facebook-oproep.

Ashraf Ali

Afkomstig uit Fiji en een van de doden.

STER reclame