Een van de eerste artist impressions van de Boeing 737 MAX
NOS Nieuws

'Software-update voor Boeing 737 MAX komt binnen een week'

Binnen een week tot tien dagen komt vliegtuigfabrikant Boeing met een software-update voor de Boeing 737 MAX, zeggen bronnen bij de vliegtuigbouwer tegen persbureau Reuters. Het type MAX 8 staat in veel landen aan de grond omdat er wordt getwijfeld aan de veiligheid van het vliegtuig.

Sinds de ramp met Lion Air-vlucht 610, afgelopen oktober, werkt Boeing aan de update van het systeem. Er was een probleem met een sensor die foute informatie naar het automatische veiligheidssysteem stuurde. Daardoor werd de neus van het toestel tijdens het opstijgen steeds naar beneden gestuurd.

Vorige week stortte een tweede 737 MAX 8 neer in Ethiopië met 157 doden tot gevolg. Luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld vliegen uit voorzorg niet meer met het model, maar er is geen bewijs dat het nu om hetzelfde defect gaat.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA, die toezicht houdt op fabrikant Boeing, heeft afgelopen week een notitie over de veiligheid van de 737 MAX doen uitgaan. In die notitie is te lezen dat externe bronnen wijzen op de overeenkomsten tussen de crash in Ethiopië en die in Indonesië. Maar omdat het onderzoek naar beide ongelukken pas net is begonnen, vindt de FAA het nog te vroeg om conclusies te trekken.

Bronnen bij Boeing zeggen dat de update de komende weken wordt uitgevoerd in de systemen van de 737 MAX-vliegtuigen. Wereldwijd staan er 387 Boeings 737 MAX geregistreerd. Enkele duizenden zijn nog in bestelling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl