OM doet onderzoek na verontwaardiging om 'stevige column' over Urk
Een radiocolumn op NPO Radio 1 over de rellen op Urk deze week heeft tot woedende reacties geleid op sociale media. De burgemeester van Urk overweegt juridische stappen. Het Openbaar Ministerie gaat na of er sprake is van 'strafbare discriminatie'.
Columniste Elfie Tromp besprak gisteren in het radioprogramma De Nieuws BV van BNNVARA de situatie op Urk. Maandag braken daar rellen uit. Een 18-jarige Marokkaans-Nederlandse jongen zou via WhatsApp iets onaardigs hebben gezegd over de vriendin van een andere jongen, die de ruzie vervolgens wilde uitvechten.
In plaats daarvan verzamelde zich die avond een grote groep jongeren bij de woning van de jongen. Een aantal daarvan drong de woning binnen en mishandelde de jongen, zijn zus en zijn moeder.
Vijf verdachten werden aangehouden. Volgens Omroep Flevoland zijn ze inmiddels weer op vrije voeten. Drie van hen zijn nog wel verdacht en moeten in juni voor de rechter verschijnen.
De radiocolumn die tot ophef leidde:
Tromp spreekt in de column van "zo'n honderd witte Urker-tieners" die maandagavond verhaal kwamen halen bij de woning van de Marokkaanse puber. "Urk is het logische gevolg van twintig jaar haatzaaien en polarisatiepolitiek. Van Marokkanen ontmenselijken en buitenlandertje pesten. Maar laten we het vooral geen racisme noemen."
"Welkom in Urk", vervolgt Tromp. "Waar de kleingeestigheid hand-in-hand gaat met de inteelt en ja, dat mag ik zeggen, want het is zo." Ze besluit met te zeggen dat sommige stukken van Nederland zo door en door rot zijn, dat ze maar het beste kunnen worden teruggegeven aan de zee. "Wat mij betreft mogen ze de de dijken alvast doorsteken bij Urk."
Op Twitter reageren mensen verontwaardigd op de column en wordt opgeroepen aangifte te doen.
Het is niet bekend of en hoeveel aangiftes bij de politie zijn binnengekomen.
De gemeente is bekend met de ophef op sociale media, die begon met de oproep van een inwoner van Urk om aangifte te doen. "We hebben kennisgenomen van de column, een stevige column waarin Urk veel nare dingen wordt toegewenst", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Naar aanleiding van de column heeft de burgemeester contact opgenomen met het Openbaar Ministerie."
"We begrijpen dat er zoiets als persvrijheid en vrije meningsuiting bestaat, maar we willen toch uitzoeken of de grenzen daarvan in dit geval zijn overschreden", zegt de woordvoerder.
"We snappen goed dat dit in de lokale samenleving reacties uitlokt. We zijn op onze hoede dat dit niet uit de hand loopt en houden alles wat er gezegd en geschreven wordt in de gaten. Op sociale media weet je alleen niet zo snel wat echt is en wat niet."
Sinds maandagavond wordt er door de politie extra gesurveilleerd op meerdere plaatsen op Urk, waaronder het huis van het Marokkaanse-Nederlandse gezin.
De burgemeester van Urk, Pieter van Maaren (CDA), riep ouders van jongeren op Urk op met hun kinderen te praten en ze thuis te houden. "Je hebt die verantwoordelijkheid, pak die ook", aldus Van Maaren.
BNNVARA begrijpt dat de column discussie oproept. "Dat mag echter in een column", laat de omroep weten. "Zeker wanneer die aansluit bij een kwestie die onderwerp is van maatschappelijk debat. De maker heeft in zo'n publicatie immers een grote mate van vrijheid. Juridische grenzen zijn in de column van Elfie niet overschreden. Als de burgemeester van Urk de juridische mogelijkheden wil laten onderzoeken zien wij de uitkomst daarvan met vertrouwen tegemoet."