Burgemeester Urk: 'Hoe kunnen jongeren van die leeftijd tot dit soort daden komen?'

time icon

Burgemeester Pieter van Maaren (CDA) van Urk is geschrokken van de jonge leeftijd van een van de verdachten die is opgepakt voor betrokkenheid bij de mishandeling van een Marokkaans-Nederlands gezin. De 14-jarige werd dinsdagavond aangehouden.

"Hoe is het mogelijk dat jongeren op die leeftijd tot dat soort daden kunnen komen?" vraagt hij zich hardop af tegenover Omroep Flevoland. Hij roept ouders op om met hun kinderen te praten en ze thuis te houden, maar richt zich ook op de jongeren zelf. "Je hebt een verantwoordelijkheid, pak die ook."

Maandagavond braken op Urk ongeregeldheden uit na een ruzie tussen twee jongens. Een 18-jarige zou de vriendin van de ander hebben beledigd. Die laatste wilde dat uitvechten. Op de confrontatie bij de snackbar in het dorp kwamen veel jongeren af.

Daarna verzamelden ongeveer honderd jongeren zich bij het huis van de 18-jarige. Een aantal van hen wist het huis binnen te komen en raakte in gevecht met de bewoners. Volgens de moeder van het gezin werden er ook racistische dingen geroepen. De politie greep uiteindelijk in met de wapenstok en politiehonden.

Om te voorkomen dat het dinsdagavond opnieuw uit de hand zou lopen op Urk, nam de burgemeester verschillende maatregelen:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Burgemeester: 'Er is op Urk niets meer te zoeken, blijf thuis'

Twee mannen werden aangehouden, van wie één een honkbalknuppel bij zich had. Volgens de burgemeester is het uiteindelijk een relatief rustige avond geweest.

In totaal zijn er vijf verdachten aangehouden. Een 18-jarige Urker meldde zich dinsdagmiddag zelf bij de politie. Dinsdagavond arresteerde de politie de twee andere verdachten.

STER Reclame