Omroep Flevoland

Een 21-jarige man uit Urk is opgepakt vanwege een filmpje op sociale media waarin hij was te zien met een vuurwapen. Ook sprak hij dreigende taal naar één van mensen die gisteravond betrokken waren bij de ongeregeldheden op Urk.

In het filmpje zei de man: "Souf, ik heb een berichtje voor je man. Je gaat kogels eten vriend". Hij is aangehouden en het wapen, dat mogelijk nep was, is in beslag genomen. De man wordt op het politiebureau verhoord.

Er gingen gisteren de hele dag geruchten dat mensen opnieuw wilden vechten op Urk. Op de toegangswegen stonden meerdere politiewagens te posten. Agenten controleerden alle voertuigen die vanaf de snelweg Urk in wilden rijden. Twee personen werden daarbij aangehouden. Eén persoon had een honkbalknuppel bij zich en de ander kon zich niet legitimeren.

De snackbar waar maandag ongeregeldheden voor de deur waren sloot gisteravond uit voorzorg de deuren, nadat zich opnieuw jongeren hadden verzameld voor de snackbar, schrijft Omroep Flevoland.

Behalve de drie personen is gisteren ook een jongen van 18 aangehouden, die zichzelf meldde op het politiebureau. De politie denkt dat hij maandag betrokken was bij de mishandeling in de woning van een Marokkaans-Nederlands gezin. Ook een andere verdachte die betrokken zou zijn bij de mishandeling werd gisteravond aangehouden, meldt de politie.

De politie houdt de boel scherp in de gaten:

Politie alert op Urk, veel jongeren op straat

De ongeregeldheden braken maandagavond rond 19.00 uur uit. Jongeren zeggen tegen de NOS dat een ruzie via WhatsApp de aanleiding was. Een jongen van 18 zou iets onaardigs hebben gezegd over de vriendin van een ander. Die laatste wilde dat uitvechten. Bij de snackbar in het dorp volgde een confrontatie, waar ook veel andere jongeren op af kwamen.

Na het incident bij de snackbar verzamelden zo'n honderd jongeren zich bij het huis van de 18-jarige. Een aantal wist het huis binnen te komen en raakte in gevecht met de bewoners. Volgens de moeder van het Marokkaanse gezin werden daarbij racistische dingen geroepen.

In verschillende chatgroepen zou vandaag gesproken zijn over represailles. Marokkaanse jongeren zouden naar Urk willen afreizen om te gaan vechten.

Rust bewaren

Burgemeester Pieter van Maaren had gisteravond een gesprek met het gezin dat belaagd werd. Vooral de moeder maakt zich zorgen over de gevolgen van de ongeregeldheden. "Ik heb namens de gemeenschap van Urk betrokkenheid getoond en haar zorg gedeeld. Ook heb ik gezegd dat de politie maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen. Alles wordt in het werk gesteld om de veiligheid van het gezin te waarborgen", zegt Van Maaren.

De burgemeester roept iedereen op om rust en kalmte te bewaren. "Er zijn aanhoudingen verricht, de politie doet haar werk. Het heeft geen enkele zin om naar Urk te komen."

STER reclame