Minister Grapperhaus op het Binnenhof ANP

Minister Grapperhaus wil strengere wetgeving om bedreiging van burgemeesters tegen te gaan. De maximale gevangenisstraf voor bedreiging van publieke ambtsdragers moet omhoog van twee naar vier jaar. Ook wil de minister van Justitie en Veiligheid kijken of de overheid meer geld en bezittingen van zware criminelen kan afpakken.

Grapperhaus reageert in een interview in De Telegraaf op de bedreigingen van een aantal burgemeesters in Nederland. Niet alleen moest burgemeester Wienen van Haarlem onderduiken, ook zijn collega's van Helmond, Emmen en Kerkrade konden enige tijd niet meer thuiskomen. Steeds meer burgemeesters en wethouders laten ook hun huis en omgeving controleren op veiligheid.

"Vroeger riep iemand: ik weet je te vinden," zegt Grapperhaus. "Nu zijn de bedreigingen heftiger en maken ze meer inbreuk op iemands leven." Hij wil met het Openbaar Ministerie kijken of de strafmaat verhoogd kan worden. De minister hoopt over vijf jaar dat hooguit tien procent van de burgemeesters nog met bedreiging te maken heeft. "Ik heb niet de pretentie dat er een volledig misdaadvrije samenleving zal ontstaan."

"Je moet hun vermogen en bezittingen afpakken, hun criminele organisaties met een juridische bulldozer kapot rijden."

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus

Daarnaast denkt de minister aan het onder curatele stellen van zware criminelen. Een curator kan dan bijvoorbeeld op de Kaaimaneilanden de bankrekeningen van een crimineel opvragen. "Je moet hun vermogen en bezittingen afpakken, hun criminele organisaties met een juridische bulldozer kapot rijden." Met de staatssecretaris van Financiën Snel wordt gekeken of de FIOD en de Belastingdienst meer grip kunnen krijgen op crimineel geld.

In oktober noemde premier Rutte het onderduiken van de Haarlemse burgemeester "totaal onacceptabel" en "extreem onwenselijk". Hij wilde niet ingaan op de reden van de bedreigingen. Mogelijk hebben ze te maken met zijn harde aanpak van criminaliteit. Hij liet onder meer het clubhuis sluiten van motorclub Hells Angels.

Eerder dit jaar maakten we dit portret van Jos Wienen:

Burgemeester Wienen: 'Zodra ik buiten mijn safehouse ben, zijn er beveiligers'

STER reclame