De crash van bobsleeteam De Bruin tijdens de WK in Whistler
NOS Sport

Bobsleeër Friedrich pakt derde WK-dubbel op rij, crash De Bruin

De Duitser Francesco Friedrich heeft in Whistler samen met Cant Bauer, Martin Grothkopp en Thorsten Margis de wereldtitel in de viermansbob in de wacht gesleept. Het Duitse kwartet troefde de Letse bob van Oskars Kibermanis na vier runs met 0,29 seconde af. Canada pakte brons met een achterstand van 0,45 seconde.

Geschiedenis

De nog maar 28-jarige Friedrich schreef geschiedenis in Canada. Hij is de eerste bobsleeër die erin is geslaagd drie WK's op rij de titel in de tweemans- én de viermansbob te winnen. De Duitser was vorig jaar op de Winterspelen van Pyeongchang ook goed voor goud in beide disciplines.

In de derde run haalde Friedrichs slee in het snelle ijskanaal bovendien een nog niet eerder gemeten topsnelheid van 157,06 km/uur. Whistler staat bekend als de snelste baan ter wereld.

De gouden bobsleeploeg van Francesco Friedrich

Voor het Nederlandse bobsleeteam van Ivo de Bruin verliepen de wereldkampioenschappen in Canada teleurstellend. De Bruin, die in Canada woont en de bobsleebanen van Calgary en Whistler goed kent, crashte in de eerste run van de viermanwedstrijd. Hij liep een diepe snee in een knie op en kon vervolgens niet verder. In de tweemansbob was hij zestiende geëindigd.

Goede wereldbekers

"Zo wilden we het seizoen niet afsluiten", reageerde De Bruin op de crash. De Nederlander had, ondanks beperkte financiële middelen, in de wereldbekerstrijd behoorlijk gepresteerd.

In het eindklassement van de wereldbeker in de tweemansbob eindigde hij als twaalfde, in de viermansbob als tiende. Ook in het gecombineerde wereldbekerklassement over beide disciplines eindigde de Nederlander als tiende.

"Toptien was ook onze doelstelling bij de WK. Dat is helaas mislukt, maar ik ben zeer tevreden over het wereldbekerseizoen. Op naar volgend seizoen", aldus De Bruin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl