In het Brabantse Gemert is een grote boom op een huis gewaaid Venema Media

Het zuiden en het gebied rond de grote rivieren hebben flink last gehad van onstuimig weer. Op last van ProRail is het grootste deel van het treinverkeer in Limburg stilgelegd. De verwachting is dat de problemen tot 20.30 uur aanhouden.

Ook op andere plekken heeft het treinverkeer last van de harde wind. Zo is er tussen Geldermalsen en Den Bosch een bovenleiding beschadigd en ligt er een boom op het spoor tussen Eindhoven en Venlo. Ook zijn er problemen met de bovenleiding op de internationale verbinding tussen Rotterdam en Antwerpen.

Schade in het zuiden

In de zuidelijke helft van Nederland komen veel meldingen van schade binnen. De alarmcentrale in Limburg heeft een drukke middag achter de rug. Er zijn vier extra lokale actiecentra ingericht, zegt de Veiligheidsregio. "Dit moesten we doen omdat de meldkamers de meldingen alleen niet aankunnen."

Maar ook in de andere provincies moesten hulpdiensten af en aanrijden. Zo waaiden op verschillende plekken in het land bomen op daken (zoals in Gemert op de foto bovenaan) en in Goes trok de wind een compleet dak van een huis.

Beelden uit Goes, en andere delen van Nederland, zie je in deze video:

Harde wind leidt tot schade en overlast in zuiden van Nederland

In Geldrop is een man gewond geraakt doordat een boom op zijn auto was gevallen. Hij is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

In Geldrop raakte een auto flink beschadigd SQ Vision

In Eindhoven zijn zware metalen balken van een nieuwbouwflat afgewaaid. De politie heeft de omgeving afgezet om ongelukken te voorkomen.

Het KNMI heeft een weerwaarschuwing afgegeven vanwege zeer harde wind. Lange tijd gold code oranje voor Noord-Brabant, Limburg, Zuid-Holland en Zeeland, maar aan het eind van de middag was die waarschuwing nergens meer van kracht.

Windkracht 9 in binnenland

In Brabant en Limburg zijn windstoten gemeten van meer dan 120 kilometer per uur en storm windkracht 9. "Dat komt daar zelden voor", zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. "Windkracht 9 komt vaker voor aan zee, maar niet in het binnenland."

Er komen veel meldingen binnen van omgewaaide bomen. Ook in Dordrecht is door de storm een grote boom omgevallen. Enkele auto's en fietsen zijn daardoor beschadigd, schrijft RTV Rijnmond. In de Limburgse plaats Brunssum heeft een vallende boom een stuk uit de gevel van een huis geslagen.

Ook voor dieren was het een zware dag. Zo legde een camera in het Gelderse Wamel vast hoe een ooievaar uit zijn nest waaide.

Harde wind: ooievaar waait weg

In Zeeland was vandaag de eerste 'officiële' storm sinds 24 januari vorig jaar. Ten noorden van de grote rivieren was het vandaag aanzienlijk rustiger weer.

Rijkswaterstaat sloot vanwege de harde wind de Oosterscheldekering voor het verkeer, inmiddels is die weer open. Ook werden op windgevoelige plekken als de Van Brienenoordbrug, de Haringvlietbrug en de Moerdijkbrug extra bergers ingevlogen om gestrande vrachtwagens snel te kunnen bergen.

Ook het vliegverkeer had last van het stormachtige weer. Op Eindhoven Airport vloog er enige tijd helemaal niets meer. Inmiddels wordt per vlucht bekeken of die kan vertrekken. Dat leidt tot vertragingen, annuleringen en omleidingen, meldt Omroep Brabant.

Ook gisteren kreeg Nederland te maken met zware windstoten. Daarbij vielen zeker twee gewonden: een man werd in Rotterdam geraakt door een losgeraakte balk en in Eindhoven raakte een fietser gewond doordat hij onder een omvallende boom terechtkwam. In het hele land kwamen meldingen van stormschade binnen.

City Pier City Loop afgelast

Vanwege het onstuimige weer is onder meer de City Pier City Loop tussen Den Haag en Scheveningen afgelast. De organisatie zegt het niet verantwoord te vinden om de 41.000 lopers onder deze omstandigheden te laten lopen. Ook de lage gevoelstemperatuur is meegenomen in de beslissing om de loop niet door te laten gaan.

Vandaag zou de 45ste editie van de loop worden gehouden.

STER reclame