Harde windstoten tot 110 kilometer per uur hebben vanmiddag op verschillende plekken in Nederland tot problemen geleid. Het KNMI had code geel afgekondigd en waarschuwde voor buien met onweer en zware windstoten. Inmiddels zijn de waarschuwingen ingetrokken.

In Rotterdam waaiden kramen om op de markt op de Binnenrotte. Daarbij raakte een man gewond door een rondvliegende balk. In Eindhoven raakte een fietser gewond toen er een boom op hem viel. De man is door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, meldt Omroep Brabant. De man zou er slecht aan toe zijn.

In Eindhoven ging het dus mis, maar ook op andere plaatsen waaiden bomen om:

Veel omgevallen bomen door harde wind

Op de Ginkelse Heide bij Ede dreigde een tent omvergeblazen te worden. De dertig bezoekers moesten de tent uit tot extra scheerlijnen waren aangebracht. In Zaandam gelastte Magic Circus uit voorzorg de middagvoorstelling af.

Omgevallen bomen

In het hele land kwamen meldingen binnen van omgevallen bomen. In Amsterdam waaide een boom op een woonboot en een andere boom op een auto. In de provincie Utrecht kwamen veel meldingen van omgewaaide bomen binnen die over de weg lagen.

De wielerronde van Zuid-Holland werd tijdens de race afgelast vanwege het slechte weer. Van de 143 deelnemers waren er nog 30 over. Die werden onder begeleiding naar de finish in Den Haag gebracht, meldt Omroep West. Vooral de harde wind in combinatie met vallende takken veroorzaakten problemen voor de renners.

In Vught waaide een boom tegen een trein aan Sander van Gils / SQ Vision Mediaprodukties

Het verkeer had ook veel last van de wind. Volgens Rijkswaterstaat zijn er verschillende voertuigen van de weg geraakt. "De aanhanger of caravan kan je beter laten staan", waarschuwde de organisatie.

Eerder op de middag raakte een deel van een reclamebord boven de A30 los. Twee rijstroken werden afgesloten en er kwam een reparatieteam met een hoogwerker om de boel weer vast te zetten.

Ook op het spoor was er hinder. In Vught viel door een windstoot een boom tegen een trein aan en tussen Meppel en Heerenveen, Wolfheze en Arnhem en Utrecht en Veenendaal vielen bomen op het spoor. Dat leidde in de meeste gevallen tot extra reistijd. Op de trajecten 's-Hertogenbosch-Tilburg en 's Hertogenbosch-Boxtel is het spoor nog tot 20.00 uur gestremd door omgevallen bomen.

Op de hogesnelheidslijn tussen Schiphol en Rotterdam en tussen Rotterdam en Brussel reden de treinen vanwege de harde wind een andere route. De extra reistijd bedroeg daar meer dan 60 minuten.

Op Schiphol zorgde de harde wind voor wat korte vertragingen.

Morgen opnieuw harde wind

De hardste windstoten werden gemeten aan de kust van Noord-Holland. Tussen Den Helder en Wijk aan Zee kwamen windstoten voor van 110 kilometer per uur. Ook in de buurt van Lauwersoog in Groningen en Hoek van Holland werden harde windstoten gemeten van 97 kilometer per uur.

Vanavond en vannacht blijft het vrijwel overal droog en neemt de wind steeds verder af. Morgen krijgen we mogelijk opnieuw te maken met harde wind. In de westelijke kustprovincies, in Noord-Brabant en in Limburg geldt dan opnieuw code geel.

STER reclame