Jongeren tegen Eerste Kamer: stem tegen renteverhoging studielening
Jongeren willen dat de Eerste Kamer voorkomt dat de rente op studieleningen wordt verhoogd, zoals het kabinet wil. Jongerenorganisaties en jongerenafdelingen van negen politieke partijen hebben de senatoren een brief geschreven.
De Tweede Kamer nam in december het wetsvoorstel hierover met een kleine meerderheid aan. De jongeren vrezen dat studeren straks te duur wordt voor veel mensen. Ze roepen de Eerste Kamer op om het wetsvoorstel te verwerpen.
Tien jaar
De rente op studieleningen werd in 2015 ingevoerd en het tarief werd voor vijf jaar vastgezet. Vanaf het studiejaar 2020 wordt volgens de nieuwe wet de rente voor tien jaar vastgezet. Dat betekent een hoger rentetarief, want hoe langer de looptijd hoe hoger het tarief.
Bij een gemiddelde studielening van 21.000 euro en een afbetalingsregeling van 35 jaar zou dat een verhoging van 12 euro per maand betekenen met een totaal van 5000 euro.
Studieboeken duurder
De jongeren schrijven verder dat het opnieuw een maatregel is die de inkomenspositie van studenten schaadt. Ze wijzen op de afschaffing van de basisbeurs, de steeds duurder wordende studentenkamers en de verhoging van het lage btw-tarief, waardoor bijvoorbeeld studieboeken duurder zijn geworden.
De jongerenafdelingen van de politieke partijen die de brief mede hebben geschreven bestrijken nagenoeg het hele politieke spectrum. Verder hebben nog achttien organisaties het verzoek ondertekend, waaronder studentenbelangenorganisatie ISO, de Landelijke Studenten Vakbond LSVB en de scholierenclub LAKS.