NOS NieuwsAangepast

Baanbrekende ruimtecapsule geland op aarde

Het baanbrekende ruimtevaartuig Crew Dragon is terug op aarde. De onbemande capsule van SpaceX landde succesvol rond 14.45 uur Nederlandse tijd in de Atlantische Oceaan, voor de kust van Florida.

De Crew Dragon maakte de afgelopen dagen een testvlucht, van en naar het internationale ruimtestation ISS. Aan boord waren nog geen bemanningsleden, maar wel de testrobot Ripley. Die mat aan welke krachten ruimtereizigers worden blootgesteld.

Testrobot Ripley aan boord van de Crew Dragon

Met de Crew Dragon wil NASA in de toekomst weer astronauten vanaf Amerikaans grondgebied naar het ISS kunnen sturen. Sinds het spaceshuttle-programma in 2011 werd gestopt, is de organisatie daarvoor afhankelijk van de Russische Sojoez. Dat kost 70 miljoen euro per astronaut, SpaceX moet het goedkoper kunnen doen.

Hitteschild

Zaterdag werd de Crew Dragon gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. Na een reis van 27 uur kwam de capsule aan bij het ISS. De reis en het aankoppelen aan het ruimtestation verliepen zonder problemen.

SpaceX-eigenaar Elon Musk noemde de terugkeer naar de aarde op supersonische snelheid eerder het spannendste onderdeel van de missie. Het was vooral belangrijk dat het nieuw ontworpen hitteschild en de parachute van de capsule het zouden houden.

Bemande vlucht

Nu de testvlucht succesvol is verlopen, kan er mogelijk in juni al een eerste bemande commerciële vlucht plaatsvinden. Die zou een nieuw tijdperk in de ruimtevaart inluiden.

Kijk hier hoe de Crew Dragon aan de terugreis begon:

Ruimtecapsule losgekoppeld, op weg naar de aarde

SpaceX is niet het enige bedrijf dat werkt aan commerciële ruimtevaart. Ook Boeing is van plan om dit voorjaar een onbemande testvlucht te houden. De CST-100 Starliner van Boeing moet net als de Crew Dragon astronauten naar het ISS gaan brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl