NOS Nieuws

Crew Dragon van SpaceX onderweg naar ISS voor historische missie

Om 08.49 uur Nederlandse tijd is de Crew Dragon van ruimtevaartbedrijf SpaceX begonnen aan een belangrijke missie. Als de capsule succesvol naar het International Space Station (ISS) afreist en terugkeert, kunnen de Amerikanen deze zomer weer zelfstandig de ruimte in. De afgelopen acht jaar was het land daarvoor afhankelijk van de Russen en hun Sojoez-capsule.

De lancering in Cape Canaveral verliep succesvol:

Eerste testvlucht SpaceX Crew Dragon naar ISS

Vandaag is de enige passagier een levensgrote dummy die 'Ripley' heet, naar de hoofdpersoon in de Alien-films. Die pop vol sensoren moet de test doorstaan voordat er mensen in de Crew Dragon zullen stappen.

"Dit moment is van cruciaal belang", zei Jim Bridenstine van NASA voorafgaand aan de lancering. "We staan op het punt om voor het eerst sinds het afscheid van de spaceshuttles in 2011 Amerikaanse astronauten met Amerikaanse raketten van Amerikaanse bodem te lanceren."

Na de succesvolle lancering van de Crew Dragon op het platform op Cape Canaveral in Florida reist de capsule 27 uur naar het ISS. Daar blijft hij vijf dagen, om op 8 maart voor de kust van Florida in zee te vallen. Na deze lancering volgen er de komende maanden nog een aantal veiligheidstests. Als die allemaal slagen, kruipen er in juli twee astronauten in de Crew Dragon voor de eerste bemande vlucht naar het ISS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl