NOS Nieuws

Kamer mort over schimmigheid rond extra kosten Binnenhof-renovatie

De Tweede Kamer krijgt nu geen aanvullende informatie over mogelijke extra kosten van de verbouwing van het Binnenhof-complex, ondanks de nadrukkelijk wens van bijna alle fracties in de Tweede Kamer. "Ik kan er niets over zeggen", zei staatssecretaris Knops, verantwoordelijk voor de renovatie van de Eerste en Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State.

"Ik heb de cijfers niet. Het lijkt me ook niet wijs om te gissen," benadrukt de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Zijn ministerie is bezig met allerlei berekeningen. Ook wordt er nog met de gebruikers van het Binnenhof gesproken over hoe het complex er nu precies uit moet gaan zien in 2025.

Over ruim anderhalf jaar, in september 2020, gaat het complete historische Binnenhof-complex dicht voor een grote opknapbeurt. De gebouwen zijn brandgevaarlijk, installaties zijn verouderd en de daken lekken. De Tweede Kamer komt tijdelijk in het oude ministerie van Buitenlandse Zaken vlakbij het Centraal Station en de andere gebruikers krijgen onderdak in andere gebouwen verdeeld over de stad.

Tekeningen

Drie jaar geleden is afgesproken dat de renovatie - die 5,5 jaar gaat duren - niet meer dan 475 miljoen euro mag kosten: het uitgangspunt is 'sober en doelmatig'.

Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang en hebben architecten in opdracht van Rijksvastgoed tekeningen gemaakt, ook om de renovatie aan te grijpen voor een aantal veranderingen. In de toekomst zullen nog meer bezoekers naar het Binnenhof komen en de eisen voor de veiligheid zijn strenger geworden.

"Ik heb de cijfers niet. Het lijkt me niet wijs om te gissen."

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken

De Kamerleden, die moeten controleren of de renovatie wel goed gaat, worden steeds ongeruster over het project. Hun bezorgdheid wordt gevoed door nieuwsberichten over extra kosten, bijvoorbeeld voor aanvullend schilderwerk, nieuw tapijt en de verhuizing van het kinderdagverblijf van het parlement. Het Algemeen Dagblad schrijft dat het gaat om zo'n 72 miljoen euro. Ook is een van de architecten onlangs gestopt met haar werk, omdat haar ideeën de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer te ver gingen.

Vloerbedekking

Van de informatie die staatssecretaris Knops geeft, worden de Kamerleden niet wijzer. "Het enige getal dat ik in uw brieven vind, is een bedrag van 475 miljoen euro", zei VVD-Kamerlid Middendorp tijdens het debat over de renovatie. "Hoe zit dat met die berichten over duurdere vloerbedekking? Dit staat wel heel raar tegenover de hardwerkende Nederlander."

"Hoe kunnen we dit project nu controleren als we niet goed voorgelicht worden?" vraagt Kamerlid Beckerman van de SP zich af. "Wij moeten als huurders zorgen dat dit project niet gierend uit de klauwen loopt." Het CDA maakt duidelijk dat het project hoe dan ook binnen de tijd en het budget moet worden afgerond.

Strijd

D66 vindt het vreemd dat schilderskosten niet in de begroting zijn opgenomen. De PVV wil meer weten over het idee van de architect om een "tropische kantoortuin met palmbomen" aan te leggen. "Dit megalomane project is een drama", aldus PVV-er Kops. De ChristenUnie is bezorgd over de "ware strijd die achter de schermen aan de gang is".

De staatssecretaris begrijpt de vragen en de emoties die de verbouwing van het historische gebouw, het hart van de parlementaire democratie, losmaken. "Het wordt niet megalomaan, er komt geen tropische kantoortuin. Dat is niet mijn ambitie."

Keukens

In het voorjaar komt het voorontwerp, dat is een globale beschrijving wat er gaat gebeuren. Dit plan had in september 2018 klaar moeten zijn. De vertraging komt, zegt Knops, doordat de gebruikers van de Tweede Kamer de afgelopen maanden hun wensen nog hebben veranderd. Knops en Rijksvastgoed hadden de vergaderzalen willen verhuizen naar de begane grond en twee keukens en restaurants willen samenvoegen. In december werd dit geschrapt.

Door de vertraging moet het ministerie alles opnieuw berekenen. "We zitten in een proces en ik kan en ga deze cijfers niet leveren."

Het debat liep uit en kon niet worden afgemaakt. Een nieuwe datum is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl