NOS NieuwsAangepast

Groeiende zorgen over vertraging en kosten verbouwing Binnenhof

De Tweede Kamer wil snel extra informatie over de kosten en de voortgang van de grootschalige renovatie van het Binnenhof. Staatssecretaris Knops moet deze week nog concretere gegevens openbaar maken over mogelijke extra kosten en dreigende vertraging.

"Het parlement moet echt meer inzicht krijgen om te beoordelen of dit grote project goed gaat", zegt VVD-Kamerlid Middendorp. "We weten nu echt onvoldoende."

Belastinggeld

Coalitiepartij D66 wijst erop dat er allemaal verhalen de ronde doen over stijgende bouwkosten, niet-meegenomen kosten en wilde plannen. "Als je begint aan een grootscheepse renovatie, dan moet je wel van tevoren weten hoeveel het kost. Het gaat om belastinggeld", zegt D66-Kamerlid Van Eijs. Ze maakt een vergelijking met de verbouwing van een huis. "Dan zeg je ook niet tegen de aannemer: dit is het budget, kijk maar hoever je komt."

Klaar

CDA-staatssecretaris Knops is verantwoordelijk voor de verbouwing van het historische complex in Den Haag. De renovatie moet in september 2020 starten, moet binnen 5,5 jaar klaar zijn en mag niet meer dan 475 miljoen euro kosten.

Als je je huis laat verbouwen, zeg je ook niet tegen de aannemer: 'Dit is het budget, kijk maar hoever je komt".

Jessica van Eijs, Kamerlid D66

Na maanden vertraging stuurde Knops vorige week een voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer. Uit de brief is op te maken dat de renovatie mogelijk meer gaat kosten. Knops schrijft dat de "huidige marktsituatie aanleiding geeft voor meer financiële spanning op het beschikbare budget". Ook wordt er nog gepraat over een post "niet-huisvestingskosten", bedoeld om de gebouwen na de verbouwing weer klaar te maken voor gebruik.

Niet gerust

In de brief worden geen concrete bedragen genoemd en coalitiepartij VVD vindt dat niet goed. "Ik ben er niet gerust op dat de renovatie qua kosten en tijdsduur wel goed verloopt", zegt Middendorp. Donderdag staat een debat gepland en Knops moet daarvoor met aanvullende informatie komen.

Knops beloofde vorig jaar mei in september 2018 het Voorontwerp klaar te hebben, dat is een concrete beschrijving van de bouwplannen. Dat Voorontwerp is er nog niet en komt nu het tweede kwartaal van 2019, belooft Knops in de brief. Ondanks de vertraging denkt Knops dat het mogelijk is om na de zomervakantie in 2020 te starten.

Architect Liesbeth van der Pol van het Amsterdamse bureau DOK Architecten is onlangs gestopt met haar werk, zo bevestigen Haagse bronnen een bericht in het Algemeen Dagblad. Betrokkenen zeggen tegen het AD dat Van der Pol aan de kant gezet is, maar dat ontkent zij tegenover de krant. Een woordvoerder van staatssecretaris Knops zegt dat DOK architecten betrokken was bij de hoofdlijnen van de verbouwing en dat die nu zijn afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl