
Kolencentrale Hemweg volgend jaar al dicht
De kolencentrale Hemweg in Amsterdam gaat volgend jaar al dicht. Haagse bronnen bevestigen een bericht daarover van RTL Nieuws.
De vervroegde sluiting van de centrale is een van de manieren waarop het kabinet tegemoet wil komen aan de uitspraak in de Urgenda-zaak. Volgens het gerechtshof moet de Staat meer doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, zodat volgend jaar een reductie van 25 procent wordt gehaald.
Vijf centrales
In het regeerakkoord stond al dat de resterende vijf Nederlandse kolencentrales uiterlijk in 2030 dichtgaan. Minister Wiebes maakte vorig jaar bekend dat de Amercentrale en de Hemwegcentrale al in 2025 worden gesloten. Wat de Hemwegcentrale betreft, wordt dat dus nog vervroegd. Deze centrale geldt als de meest vervuilende van Nederland.
Het kabinet neemt morgen de definitieve beslissing. Hoeveel de sluiting gaat kosten, is nog niet bekend.
Het Planbureau voor de Leefomgeving concludeerde begin dit jaar dat Nederland de klimaatdoelen voor 2020 niet gaat bereiken. Premier Rutte zei daarop dat het "kabinet als doel heeft de doelen wel te halen" en dat het nadenkt over extra maatregelen om de Urgenda-uitspraak uit te voeren.
Goede stap
Urgenda-directeur Minnesma noemt het sluiten van de Hemwegcentrale een goede eerste stap. "Maar ik hoop op meer, want de tijd dringt." Ze wijst erop dat het kabinet volgend jaar een CO2-reductie van 25 procent ten opzichte van 1990 moet realiseren.
Het sluiten van de Hemwegcentrale draagt volgens haar aanzienlijk bij aan dat doel, mits het kabinet niet overschakelt op het stoken van bomen als biomassa, omdat daar weer meer CO2 bij vrijkomt. De gascentrales zijn het beste alternatief op korte termijn, zegt Minnesma. Ze pleit voor het sluiten van de andere kolencentrales "want dat zijn de grootste uitstoters".
Bekijk ook
- liveblog
Bruls: neem risico, niet blindstaren op cijfers • Gezondheidsraad: advies AstraZeneca onveranderd
Welkom in het coronablog van maandag 12 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
Rechtszaak over 'vergeten aanslag' in Dresden waarbij homostel werd aangevallen
Een geradicaliseerde Syriër stak de twee neer. Een van slachtoffers overleefde dat niet.
Teleurstelling en opluchting nu kabinet versoepelingen uitstelt
Hoewel de versoepelingen niet officieel waren aangekondigd, hadden veel mensen gehoopt dat de terrassen en winkels weer open zouden gaan op 21 april. Maar er zijn ook opgeluchte reacties, vanwege de hoge ziekenhuisbezetting.