Premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Kabinet over klimaat: 'Doel is om het doel te halen'

Het kabinet heeft als doel om de klimaatdoelen in 2020 te halen. Premier Rutte zei dat naar aanleiding van de conclusie van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat Nederland die doelen juist niet gaat bereiken. Volgens Rutte zal het vonnis in de Urgenda-zaak worden uitgevoerd.

"Vonnissen behoren we uit te voeren, dus dat gaan we ook doen", zei hij. Hij verwees daarmee naar de uitspraak van het gerechtshof in de Urgenda-zaak, waarin staat dat Nederland in 2020 de CO2-uitstoot met 25 procent verlaagd moet hebben ten opzichte van 1990.

Behoorlijke klus

Het kabinet gaat er nu over nadenken welke extra maatregelen er nodig zijn en wil daar in april knopen over doorhakken. De premier wil niet op de voorstellen vooruitlopen, maar hij erkende wel dat het "een ingewikkeld vraagstuk is en een behoorlijke klus".

Volgens Rutte is bij de maatregelen draagvlak belangrijk, net als de uitvoerbaarheid en "de politieke context".

In de praktijk niet haalbaar

Achter de schermen was de afgelopen dagen te horen dat het kabinet er zelf ernstig rekening mee houdt dat de doelen in de praktijk niet haalbaar zijn, net als het Planbureau voor de Leefomgeving dus.

Deze week werd gespeculeerd over maatregelen als het verlagen van de maximumsnelheid. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zei daarover dat je nog tientallen andere maatregelen kunt noemen, maar dat het kabinet nu nog niet kan inschatten wat het meest effectief is. Ook zij noemde het draagvlak belangrijk.

Volgens Van Nieuwenhuizen is het ondenkbaar dat de burger niks gaat merken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl