Neymar op de tribune bij Paris Saint-Germain tegen Manchester United
NOS Voetbal

VAR-momenten dreunen flink na bij PSG en Roma: 'Dit bestaat niet!'

De videoscheidsrechter zorgt wekelijks voor discussies binnen het voetbal, maar gisteravond was hij wel heel nadrukkelijk aanwezig in de achtste finales van de Champions League. Na een nachtje slapen is er nog altijd woede bij Paris Saint-Germain en AS Roma, die met lege handen achterbleven.

"Het is een schande! Vier mensen die niets van voetbal weten, mogen beslissingen maken. Het was absoluut geen penalty. Go f*ck yourself." Dit bericht van PSG-speler Neymar op Instagram is alweer verwijderd, maar was er überhaupt nooit geweest zonder de VAR.

Hands of niet?

PSG werd in de Champions League uitgeschakeld door Manchester United, nadat het in blessuretijd een penalty tegen had gekregen op basis van de videobeelden. Verdediger Presnel Kimpembe kreeg de bal in de slotminuten tegen zijn hand geschoten. Niet opzettelijk, dacht de scheidsrechter en hij liet doorspelen. De VAR interrumpeerde echter en daarna veranderde de scheidsrechter - na lang wikken en wegen - van mening.

De geblesseerde Neymar zag het vanaf de tribune gebeuren. "Waar moet hij zijn hand laten als hij al met zijn rug naar de bal springt? Dit bestaat gewoon niet!"

Ook de trainer van PSG, Thomas Tuchel, voelde zich bestolen, maar bleef netjes in zijn reactie. "Waar ik grote moeite mee heb, is dat een schot dat van grote afstand over was gegaan een penalty kan opleveren. Daar zit geen logica in."

"Ik heb een paar dagen rust nodig. Ik wil naar huis en niet praten en niet denken. Dat zal moeilijk worden. Ik ben een groot voorstander van de VAR en dat blijf ik", aldus de Duitser.

PSG-trainer Tuchel blijft netjes over de VAR: 'Er zit geen logica in'

De Europese voetbalbond, die de videoscheidsrechter vanaf de achtste finales zijn intrede liet doen in de Champions League, heeft nog niet gereageerd op de ophef vanuit Parijs en Rome. Want ook daar zagen ze de hoop op een Europese hoofdprijs vervliegen met de uitschakeling van AS Roma na interventie van de VAR in blessuretijd.

Voorzitter Roma kan zich niet inhouden

Roma verloor met 3-1 bij FC Porto, dat in de extra tijd op advies van de VAR een strafschop kreeg. Vlak daarna claimde Roma ook een penalty, toen Roma-invaller Patrik Schick van achteren leek te worden aangetikt, maar tot woede van de Romeinen zag de VAR daar geen overtreding in.

"We zijn weer gepakt", schreef Roma-voorzitter James Pallotta op Twitter.

"Vorig jaar vroegen we om de VAR omdat we gepakt werden in de halve finales. Nu is de VAR er en worden we nog steeds bedonderd. Ik geef het op", aldus Pallotta.

De voorzitter had om de videoscheidsrechter gevraagd na de uitschakeling van zijn ploeg tegen Liverpool vorig jaar. Volgens Pallotta had Roma in de tweede wedstrijd (4-2 zege, na een 5-2 nederlaag in het eerste duel) twee strafschoppen moeten krijgen.

Toekomst trainers

Over het wel of niet aanblijven van Roma-trainer Eusebio Di Francesco liet Pallotta zich niet uit. Bij PSG zal Tuchel in ieder geval niet geslachtofferd worden na de teleurstellende uitschakeling in de Champions League, zo liet de voorzitter weten. "Ik vertrouw de trainer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl