Alex Telles heeft FC Porto vanaf de stip naar de beslissende 3-1 geschoten
NOS Voetbal

FC Porto vecht zich tegen Roma met hulp van VAR naar kwartfinales

FC Porto heeft zich ten koste van AS Roma geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Na de 2-1 uitnederlaag van drie weken geleden won Porto met 3-1 van de Italianen die vorig jaar nog de laatste vier haalden. Daar was wel een verlenging en de hulp van de VAR voor nodig.

Beide ploegen hadden een slechte generale achter de rug. FC Porto verloor thuis met 2-1 van rivaal Benfica, dat meteen ook de koppositie overnam in de Primeira Liga, terwijl AS Roma een smadelijke 3-0 nederlaag leed tegen stadgenoot Lazio.

De thuisclub ging onmiddellijk op zoek naar het benodigde doelpunt om de volgende ronde te bereiken, maar kwam slechts sporadisch in de buurt van het vijandelijke doel. Alex Telles trof bij een toevallige kans het zijnet en voormalig FC Twente-speler Jesús Corona joeg de bal van afstand net over.

Tiquinho Soares en Moussa Maréga vieren de 1-0 voor FC Porto

In de 26ste minuut kwam Porto wel goed door nadat Roma-verdediger Konstantinos Manolas de bal ontfutseld was door Moussa Maréga. Corona rukte op en bediende de meegelopen Maréga, die op zijn beurt Tiquinho Soares een intikker bezorgde: 1-0.

175ste Champions League-wedstrijd

Tien minuten later was de voorsprong alweer verspeeld. Eder Militao ging in de eigen zestien in de fout ten opzichte van Diego Perotti. Aanvoerder Daniele De Rossi verschalkte vervolgens vanaf elf meter doelman Iker Casillas, die aan zijn 175ste Champions League-wedstrijd (150 voor Real Madrid en 25 voor Porto) bezig was.

Daniele De Rossi na zijn benutte penalty

De 35-jarige De Rossi, die zich vooral had onderscheiden door gemopper op ploeggenoten, verliet kort voor de pauze geblesseerd het veld. Even daarvoor had Porto-captain Héctor Herrera een schot op de vuisten van Robin Olsen zien belanden.

Na rust zette Porto meteen een tandje bij. Soares kopte van dichtbij met een stuiter over en een schuiver van Maréga ging via de vingertoppen van Olsen voorlangs. Het was de voorbode van de 2-1 in de 52ste minuut. Corona dolde Karsdorp en verzond een indraaiende voorzet die Maréga ongehinderd van dichtbij tot treffer kon promoveren. Het was al de zesde Champions League-goal van de 27-jarige Malinees dit seizoen.

Moussa Maréga maakt de 2-1 voor FC Porto

Even later liep Karsdorp tegen een gele kaart aan, het sein voor de Portugese Roma-coach Eusebio Di Francesco, die Justin Kluivert buiten de selectie had gelaten, om de matig spelende ex-Feyenoorder te wisselen.

Kansen schaars

Met de balans in evenwicht sloeg de voorzichtigheid toe bij beide ploegen en werden de kansen schaars. Toch was Porto twee keer dicht bij een derde treffer. Zo kopte ook Felipe via de grond over het Roma-doel en keerde Olsen met de voet een inzet van de voor Corona ingevallen Yacine Brahimi.

Verkeerd uitverdedigen door routinier Pepe (drie keer de Champions League gewonnen met Real Madrid) verschafte Perotti de kans op de 2-2, maar zijn gekrulde schot miste de juiste richting. De knal aan de andere kant van Otavio had dat wel, maar Olsen stond opnieuw paraat. Een verlenging werd onvermijdelijk.

Roma-coach Eusebio Di Francesco instrueert zijn spelers voor de verlenging

In die extra tijd, waarin de vermoeidheid met name AS Roma steeds meer parten leek te gaan spelen, was Meréga al in de beginfase gevaarlijk met een hard schot dat net iets te hoog was.

Hoofdrol VAR

In de tweede verlenging had oude rot Edin Dzeko tot twee keer toe de beslissing op zijn schoen. Bij de eerste speelde hij zich met een kapbeweging fraai vrij, maar joeg hij de bal over het doel van Casillas, bij de tweede had zijn stiftje over de Spaanse keeper te weinig vaart en kon Pepe redding brengen.

De beslissende goal viel uiteindelijk aan de andere kant, toen Alessandro Florenzi aan het shirt van Maxi Pereira ging hangen en de VAR-beelden uitwezen dat de Porto-aanvaller niet buitenspel stond. Telles velde het vonnis van de penalty-stip: 3-1.

In de laatste minuten dachten ook de gasten recht te hebben op een strafschop toen Maréga Roma-invaller Patrik Schick van achteren leek aan te tikken, maar de VAR zag er tot woede van de Romeinen geen overtreding in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl