Het hoofdkantoor van KPN in Den Haag ANP

De overheid moet overnames in de telecomsector kunnen terugdraaien als de nationale veiligheid of openbare orde in gevaar komen. Staatssecretaris Keijzer heeft een wetsvoorstel ingediend dat dit moet regelen.

De bewindsvrouw zegt dat internet, dataverkeer en telefonie inmiddels een basisbehoefte zijn en dat het uitvallen van deze voorzieningen tot maatschappelijke onrust en economische schade kunnen leiden.

Brookfield

Zij wil "deze vitale sector" beschermen tegen ongewenste zeggenschap met een meldpunt, waar geïnteresseerden vooraf moeten aangeven dat zij Nederlandse telecomvoorzieningen willen overnemen.

Eind januari kwam naar buiten dat de Canadese investeerder Brookfield overweegt om een bod uit te brengen op telecomconcern KPN. Dat zou met deze wet voorkomen kunnen worden, mits die op tijd door de Tweede Kamer wordt aangenomen.

Veel onduidelijk

De Raad van State vindt dat er nog veel onduidelijk is aan het voorstel van de staatssecretaris. Volgens het hoogste adviesorgaan van de regering had het voorstel daarom in de huidige vorm beter nog niet naar de Tweede Kamer gestuurd kunnen worden.

Zo is het volgens de raad een opsomming van vaag omschreven omstandigheden waarin ondernemingen zich in Den Haag moeten melden en waarbij de overheid vervolgens een verbod kan uitvaardigen. Dit leidt tot veel onzekerheid. Verder zou het wetsvoorstel vragen kunnen oproepen over bijvoorbeeld de bescherming van het eigendomsrecht binnen de Europese Unie.

STER reclame