Hoofdkantoor bij presentatie jaarcijfers
NOS NieuwsAangepast

KPN omhoog op beurs na overnamegeruchten

De Canadese investeerder Brookfield overweegt een bod uit te brengen op telecomconcern KPN. Persbureau Bloomberg meldt dat op basis van ingewijden.

Op de beurs schoot het aandeel KPN met 10 procent omhoog nadat het bericht naar buiten was gekomen. Brookfield zou samen met Nederlandse pensioenfondsen een bod voorbereiden, maar een beslissing over de overname is nog niet genomen.

KPN geeft geen commentaar en ook Brookfield reageert niet op de geruchten. De Canadese investeringsmaatschappij bezit voor zo'n 287 miljard euro aan investeringen, onder meer in vastgoed en duurzame energie. Zo is Brookfield eigenaar van zo'n 200 waterkrachtcentrales wereldwijd en van de Canary Wharf Group, die het zakendistrict Canary Wharf in Londen ontwikkelde en exploiteert.

Mexicanen

In 2013 deed KPN veel moeite om een overname door América Móvil te voorkomen. Dat bedrijf van de steenrijke Mexicaan Carlos Slim trok zijn bod in, nadat een stichting die opkomt voor de belangen van KPN een beschermingswal opwierp.

Door de uitgifte van speciale aandelen kreeg de zogeheten Stichting Preferente Aandelen B KPN een meerderheid van de stemmen bij KPN in handen, waardoor América Móvil geen zeggenschap over KPN kon krijgen. De stichting bestaat nog steeds en zou dus opnieuw in actie kunnen komen als KPN niet overgenomen wil worden. Maar een woordvoerder van de stichting zegt "niet in te kunnen gaan op marktspeculaties".

Gisteren presenteerde KPN de jaarcijfers. Daaruit bleek dat het bedrijf in 2018 voor het tiende jaar op rij minder omzet draaide. Er wordt nog wel altijd winst gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl