Kika van Es in duel met de Poolse spits Ewa Pajor EPA

De Nederlandse voetbalsters zijn op de Algarve Cup opnieuw tegen een nederlaag aangelopen. De formatie van bondscoach Sarina Wiegman ging maandagavond in Parchal, in het zuiden van Portugal, verrassend met 1-0 onderuit tegen Polen.

Afgelopen woensdag verloor Oranje, de nummer zeven van de FIFA-wereldranglijst, al met 2-0 van Spanje en wist het dus al dat een finaleplaats er niet meer in zat. Door de twee nederlagen eindigt het team als derde en laatste in groep B. Komende woensdag speelt Nederland nog tegen China om de elfde plaats.

Tegen Polen, de mondiale nummer 34, kwam de Europees kampioen kort voor rust op achterstand. Agnieszka Winczo profiteerde van slap verdedigen van Nederland.

Kort daarvoor was het weinig overtuigend spelende Oranje met tien speelsters komen te staan, nadat Danique Kerkdijk met rood van het veld was gestuurd na het onderuit halen van de doorgebroken Poolse spits Ewa Pajor.

Kika van Es in duel met de Poolse spits Ewa Pajor EPA

Vlak voor rust dacht Ellen Janssen voor de gelijkmaker te zorgen, maar zij werd, hoewel het daar niet op leek, teruggefloten wegens buitenspel. In de tweede helft deelde Nederland hier en daar wat speldenprikjes uit, maar creëerde het geen grote kansen.

Drie debutanten

Wiegman wilde meerdere speelsters aan het werk zien en stuurde drie debutanten vanaf de eerste minuut het veld in: keepster Lize Kop, Aniek Nouwen en Ashleigh Weerden. Jackie Groenen had last van een enkelblessure en kwam niet in actie.

Het toernooi, dat vorig jaar werd gewonnen door Nederland, geldt als voorbereiding op het WK van komende zomer, dat van 7 juni tot en met 7 juli plaatsvindt in Frankrijk.

NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg liep de afgelopen week mee in het spoor van de voetbalsters, die in het Portugese Lagos zijn voor de Algarve Cup. Bekijk hier de reportage:

Ook in Algarve is nieuwe status Oranjevrouwen merkbaar

STER reclame