Mohamed Ben Khallouk in een Tanger-supermarkt
NOS NieuwsAangepast

Aso-gedrag in supermarkt: 'Wij worden belaagd om de kleinste dingen'

Asociaal gedrag tegen medewerkers neemt toe, is het beeld dat een OV-handhaver en een supermarkteigenaar in Amsterdam hebben. Ze zijn daarom blij dat hier nu aandacht voor wordt gevraagd in een campagne van SIRE.

"Als je mensen aanspreekt op hun gedrag, of het niet hebben van een geldig plaatsbewijs, reageren mensen weleens behoorlijk heftig, door te schelden en dreigen. En als ze tot de orde geroepen worden, blijven ze verbaal agressief", zegt Jos Houtkamp, handhaver bij OV-bedrijf GVB.

Hij maakt dit zo'n één keer per week mee. En vaker in de zomer dan in de winter. "In de zomer zijn mensen sneller gepikeerd. Misschien doordat ze een glaasje te veel op hebben of omdat ze van een andere substantie geproefd of geroken hebben." Asociaal gedrag valt Houtkamp ook op op sociale media. "Mensen nemen in hun commentaren af en toe geen blad meer voor de mond. Het lijkt wel alsof de rem helemaal weg is."

Mohamed Ben Khallouk van supermarkt Tanger denkt dat mensen niet beseffen wat het effect van hun asociale gedrag is. "Ze weten niet hoe wij ons voelen als personeel. Wij worden belaagd om de kleinste dingen die eigenlijk nergens op slaan."

Dat is bijvoorbeeld irritatie als klanten moeten wachten in de rij bij de slagerij en vervelend doen tegen caissières:

'Ze hebben niet door hoe slecht ze bezig zijn als ze in de rij staan'

"We proberen mensen gerust te stellen dat ze zo snel mogelijk worden geholpen", zegt Ben Khallouk. "Meestal worden ze dan rustiger en tonen ze begrip. Maar er zijn ook mensen die helemaal tekeergaan, bijvoorbeeld omdat er een foute prijs staat aangegeven. Die proberen we apart te nemen en uit te leggen dat het hopelijk niet meer voorkomt."

Ook weginspecteurs van Rijkswaterstaat krijgen te maken met asociaal en grof gedrag. Zij hebben vanwege de SIRE-campagne video's opgenomen met een aantal ervaringen van medewerkers.

Zo vertelt inspecteur Marcel over een recent dodelijk ongeval. Hij was gevraagd om op- en afritten af te sluiten. "Tot mijn grote verbazing stopte een auto met achter het stuur een man die ons voor alles en nog wat uitmaakte, omdat hij een paar kilometer om moest rijden en wij dit niet van tevoren hadden aangegeven. Tot mijn nog grotere verbazing zaten twee kinderen achterin. Als ouder moet je toch het goede voorbeeld geven. Als dit het goede voorbeeld is, maak ik me wel een beetje zorgen om de toekomst en de maatschappij."

Een paar honderd meter verderop waren de hulpdiensten aan het vechten voor iemands leven. Deze meneer had alleen maar aandacht voor zichzelf.

Weginspecteur Ed

Collega Ed was bij een ernstig incident waar hulpdiensten op af waren gekomen. Hij zette de laatste kegels neer. "Uit de file kwam een peperdure auto naar voren gestoven. Deze man gooide alles eruit wat hij op z'n hart had. Hij kon niet begrijpen waarom we de weg aan het afsluiten waren. Een paar honderd meter verderop waren de hulpdiensten aan het vechten voor iemands leven. Ik vond het een schril contrast, deze meneer had alleen maar aandacht voor zichzelf. Uiteindelijk is hij met een middelvingertje omhoog weer de file ingedoken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl