Topvrouw Huawei klaagt Canada aan
De financiële topvrouw Meng Wanzhou van Huawei klaagt de Canadese overheid aan vanwege haar arrestatie in december. Volgens Meng zijn haar rechten ernstig geschonden.
De topvrouw van het Chinese elektronicabedrijf werd begin december op verzoek van de Verenigde Staten opgepakt op het vliegveld van Vancouver. Ze wordt verdacht van fraude en het omzeilen van de Amerikaanse sancties tegen Iran.
Bij haar aanhouding zou in eerste instantie zijn gezegd dat het om een routinecontrole ging. Pas na drie uur kreeg ze naar eigen zeggen te horen dat ze officieel was gearresteerd. In de tussentijd zouden de Canadese autoriteiten haar spullen hebben doorzocht op zoek naar bewijs. De advocaten van Meng zeggen dat dit in strijd is met haar rechten.
Borgtocht
Meng is op borgtocht vrijgelaten. Ze verblijft in een huis in Vancouver in afwachting van haar mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. Vrijdag werd bekend dat Canada akkoord gaat met de uitlevering.
De rechter moet nu beoordelen of het uitleveringsverzoek aan alle regels voldoet. Daartoe worden er ook mensen gehoord.
Meng is de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei. Ze begon in 1993 op de afdeling klantenservice en heeft zich opgewerkt tot financieel directeur. Haar arrestatie leidde tot spanningen tussen China, Canada en de Verenigde Staten.
In China zijn vandaag twee Canadezen aangeklaagd voor spionage en het stelen van staatsgeheimen. Het zijn een oud-diplomaat en een zakenman. Ze werden in december in China opgepakt. Dat gebeurde kort na de arrestatie van Meng in Canada.
Rechtszaak in VS
Terwijl de zaak-Meng zich vooral in Canada afspeelt, bereidt Huawei in de VS nog een andere zaak voor. Het bedrijf is volgens The New York Times van plan om de Amerikaanse overheid aan te klagen, omdat het federale overheidsinstellingen verbiedt producten van Huawei te gebruiken.
Een bron zegt tegen de krant dat het Chinese concern van plan is om te betogen dat het uitsluiten van een partij zonder rechtszaak ongrondwettelijk is. De huidige maatregel geldt naast Huawei ook voor ZTE, een andere Chinese leverancier van telefoons en netwerkapparatuur.