RTV Utrecht
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

'Hoogste steiger van het land' gebouwd om Utrechtse Domtoren

In Utrecht is de bouw van de steiger voor de grootschalige restauratie van de Domtoren van start gegaan. De constructie blijft zeker vijf jaar om de kerktoren heen staan.

De eerste onderdelen van het bouwwerk zijn inmiddels geplaatst. Het bouwwerk bestaat uit palen van honderden kilo's en liggers van 4000 kilo per stuk. Daarop worden de steigers gebouwd.

De constructie wordt honderd meter hoog en zal volgens de beheerder daarmee de hoogste steiger van Nederland worden. "Ik heb nog nooit zoiets gedaan", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Dus we nemen het zekere voor het onzekere met drie constructeurs die alles narekenen."

De steiger moet in augustus - voor de bouwvak - af zijn.

De restauratie van de Domtoren in Utrecht gaat in totaal 37 miljoen euro kosten en duurt vijf jaar. Er worden onder meer bakstenen vervangen, voegwerk hersteld en de ijzeren wapening moet op sommige plekken worden vervangen.

Volgens de beheerder zal de toren er na de restauratie heel anders uitzien. "Dus prent hem goed in je hoofd, maak foto's. Want je kan hem nooit meer terugzien zoals die nu is."

Advertentie via Ster.nl